geforce-9300-hvezda-htpc
Hardware Článek GeForce 9300 - hvězda HTPC

GeForce 9300 - hvězda HTPC | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 10. 2008 01:00 50

Seznam kapitol

1. Úvod - malý a přesto výkonný 2. Čipset MCP7A (9300/9400) 3. Asus P5N7A-VM 4. Asus P5N7A-VM - bližší pohled 5. Desky dalších výrobců
6. Testovací sestavy 7. Testy výkonu čipsetu a iGPU 8. Přehrávání videa, CUDA a PhysX 9. Zhodnocení a závěr

Na uvedení čipsetu nForce 730i pro platformu Intel se čekalo velmi dlouho. Nyní ale máme možnost si čipovou sadu vyzkoušet, a sdělit vám naše poznatky. Kromě jedno-čipového řešení, nese nová nForce zajímavější novinku. Tou má být nejvýkonnější integrovaná grafika na trhu. Potvrdí se toto tvrzení, a obstojí čipset i v dalších ohledech? Odpovědi se dnes pokusíme nalézt.

Reklama
GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipsetová novinka nForce 730i vychází koncepčně z čipové sady nForce 630i. Tento čipset přinesl na trh jako první jedno-čipové řešení čipové sady. Na několik deskách, které se dostaly na trh byl skutečně pouze jediný čip - severní a jižní můstek v jednom pouzdru. Obecně se ale tento čipset mnoho neprosadil, a desek byla na trhu opravdu jen hrstka. Ve větších sériích je vyráběli pouze Gigabyte a Asus. Důvod je zřejmý, šlo v podstatě o low-end s nízkou cenou ale také výkonem. Pro plnohodnotné HTPC, sloužící jako multimediální moderní HD centrum jeho výkon nestačí. Hlavně proto, že v těchto integrovaných grafických jádrech nebyla implementována PureVideo funkce.

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavní rys zůstal stejný, a nový čipset nForce 730i přichází v úsporném jedno-čipovém provedení. To sebou přináší nesporné výhody - jednodušší návrh desek, nižší zahřívání a nutnost chlazení pouze jediného bodu desky. V severním můstku NVIDIA skryla opravdu mnoho. Kromě grafického jádra nese čip SATA řadič, síťovou kartu, USB hub a systémový ovladač. Mimo zůstal pouze IDE řadič v podobě externího čipu JMicron. Kromě desktopu se počítá také s masivním využitím v noteboocích, kde místo třech stávajících topících čipů, bude stačit osadit pouze jediný. Na tuto možnost NVIDIA velmi sází, a já myslím že bude mít úspěch (větší než na desktopu).

Schéma nForce 730i

Nejdůležitější inovací je právě grafické jádro, a my se na něj tedy podívejme detailněji. Původně mělo jádro nést název GeForce 8300 a 8400. Jeho inovace a implementace nových možností ale zabrala více času, než výrobce čekal. Původně mělo být toto řešení na trhu už řadu měsíců, bylo představeno už na jaře. I když se jádra jmenují GeForce 9, jde samozřejmě o čipy řady GeForce 8, pouze přejmenovaná. Tomu také svědčí možnost Hybrid SLI pouze s kartami GeForce 8400.

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejme se nyní na čipset nForce 730i jako na celek. Mezi oběma verzemi není žádný rozdíl, jiné jsou pouze frekvence grafického jádra. Čipset podporuje všechny procesory Intel. Osadit nelze pouze nejdražší model QX9770 s frekvencí FSB 1600MHz. S použitím tohoto čipu v této levné desce se nepočítá. Všechny ostatní čipy lze osadit. Frekvence FSB je podporována 800/1066/1333MHz. V přetaktování a vyšších taktech vám ale nic nebrání.

Paměti lze použít DDR2 a DDR3, záleží na výrobci desky které použije. I na tomto čipsetu nForce existuje nezávislé taktování frekvence pamětí a FSB. V režimu Unlinked si můžete nastavit frekvence dle libosti. K rozšíření je k dispozici jeden PCIe x16 slot a pět PCI portů. K čipsetu je možné připojit šest SATA portů, čtyři PCIe x1 zařízení.

V čipu je dále integrován zvukový kodek, který vám umožní poslat zvuk skrze HDMI. Naše základní deska je ale osazena jiným zvukovým kodekem, to si ale ukážeme až později. Výčet možností čipsetu uzavírá dvanáct USB portů a síťová karta. Možnosti jsou, vzhledem k jedinému fyzickém čipu, široké a plně dostačující. Nyní se tedy konečně podívejme na integrovaná grafická jádra.

GeForce 9300 a 9400

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Slabším z nich je GeForce 9300. Jak už jsem předeslal, rozdíl mezi oběma je pouze jediný - jiné frekvence jádra GPU a shaderů. Všechny funkce, možnosti a schopnosti mají obě řešení totožné. V první vlně se na trh dostávají základní desky se slabší verzí GeForce 9300, výkonnější modely budou následovat. Tam bude zřejmě nutné výkonnější chlazení. Na tyto desky zřejmě půjdou speciálně vybraná jádra, která se určitě vyrábí pouze v jedné verzi a podle schopností se označí modelem. Pokusil jsem se z naší desky GeForce 9300 udělat přetaktováním GeForce 9400, ale neměl jsem úspěch - jádro navýšení taktů neustálo.

Srovnání podobných čipsetů

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejme se ještě na srovnání nejběžnějších integrovaných řešení na trhu. Nejvýkonnější možnosti platformy AMD reprezentují čipsety RS780G a RD790GX. Do méně výkonných spadá GeForce 8300. Stávající sady pro Intel jsou pouze dvě, G45 Express a nForce 630i. Poslední dva sloupce patří novinkám GeForce 9300 a 9400. Paradoxně má GeForce 9300 nejnižší takty jádra při nejvyšším výkonu (neplatí pro GeForce 9400).

Výkon a optimalizovaný počítač

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Na závěr této kapitoly se podívejme na dva obrázky z oficiální prezentace NVIDIA k novému čipsetu. První obrázek je srovnání vůči čipsetu Intel G45 Express. Zde nabízí GeForce 9300 až pětkrát vyšší výkon v některých hrách a 3D aplikacích. Dále má výhodu v možnosti práce s jazykem CUDA a akcelerace fyziky PhysX. Po přidání GeForce 8400 do Hybrid SLI je herní výkon vyšší až o 70 procent proti integrované grafice. Druhý obrázek ukazuje srovnání se všemi hlavními integrovanými řešeními. V benchmarku 3DMark Vantage podává GeForce 9400 několikanásobně vyšší skóre. Nevíme ale, zda bylo zapnuté PhysX nebo nikoliv. Zhodnocení si tedy necháme až po vlastních testech.

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Úplně poslední obrázek je ukázkou strategie NVIDIA. Počítají s tím, že mnoho aplikací bude možné akcelerovat přes GPU a vám tedy bude obecně stačit mnohem slabší a levnější procesor CPU. Sice si připlatíte za novou desku a čipset nForce 730i, ušetříte ale na nákupu CPU - postačí vám nejlevnější možný. Tím vlastně rozumněji rozložíte náklady na PC a vytvoříte si "optimalizovaný počítač". Kdyby to bylo takto jednoduché, byla by to bomba. Realita je ale jiná, aplikací s podporou GPU je minimum a tak stále budete výkonnější CPU potřebovat. Zkusili jsme to, a výsledek se v patřičné kapitole dozvíte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama