gigabyte-x58a-oc-sen-pretaktovacu
Novinka Gigabyte X58A-OC sen přetaktovačů

Gigabyte X58A-OC sen přetaktovačů

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 2. 2011 10:00 6

Společnost Gigabyte příští měsíc uvede základní desku jež navrhl přetaktovač pro přetaktovače

Reklama
Gigabyte X58A-OC sen přetaktovačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Když nám na CES 2011 společnost Gigabyte na několik vteřin ukázala obrázek speciální desky určené jen extrémním taktovačům, hned jsem zpozorněl a věděl, že to je oživení trhu s High-end deskami na nějž už marně rok čekáme. Původní návrh desky ale vypadal krapet jinak (měl jiný chladič) a jiný layout. Na obrázku ale vidíte finální verzi - jak se bude prodávat. Pokud dění kolem desek sledujete, možná vám neuniklo, že Gigabyte také svého času koketoval s myšlenkou, že deska bude mít PCB zcela bílé s černými nápisy a oranžovými doplňky. Nakonec ale bude, jako každý High-end černá. Uvedení desky je naplánováno na CeBiT, dostupnost je ale otázka. Co je na této desce zvláštní? - všechno!

Gigabyte X58A-OC sen přetaktovačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Tahle deska není určená do počítačové skříně, není k ničemu jinému než extrémnímu taktování. Desku sám podle svých potřeb navrhl jeden z nejlepších taktovačů - HiCoocie a osekal všechny zbytečné funkce jež k taktování nejsou potřeba. Zmizely zbytečné desítky USB portů, Firewire, zůstala jen jedna síťová karta ale najdeme zde například množství konektorů ventilátorů a brutální možnosti BIOSu.

Celá deska je vybavena pouze pevnými - tantalovými kondenzátory a je možné ji napájet dvěma zdroji a čtyřmi napájecími konektory. Dva jsou u procesoru a dva připomínají SATA napájecí porty v části kde jsou i běžné SATA konektory. Procesor napájí dvanáct čipů DrMOS, paměti čtyři fáze. Severní a jižní můstek pak napájí šest dalších fází. Deska nemá ale žádné jumpery na vypínání PCI-e slotů, ale zřejmě to půjde v BIOSu jako u desek Asus.

Naopak je deska vybavena speciální novou featurou PEG OC jež umožňuje pokročilé taktování PCI-e slotů a grafických karet. Samozřejmostí je i několik tlačítek na ovládání přetaktování přímo na desce. Aby bylo promo této desky nějak zajímavé a podpořené výsledkem, povedlo se HiCookiemu hned přetaktovat "levou zadní" procesor Core i7-990X nad 7 GHz právě na této desce. Video najdete zde.

Na desku se těšíme, a hned jak bude dostupná ji otestujeme také se zmíněným procesorem Ciore i7-990X s pomocí kapalného dusíku. Snad to bude v první polovině příštího měsíce.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama