google-diky-voice-search-posloucha-na-slovo-vyhledavat-umi-i-podle-obrazku
Novinka Google díky Voice Search poslouchá na slovo, vyhledávat umí i podle obrázků!

Google díky Voice Search poslouchá na slovo, vyhledávat umí i podle obrázků!

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

17. 6. 2011 11:15 2

Nyní stačí do mikrofonu říct co hledáte, nebo nahráním obrázku či fotografie najít jemu podobné. Dáme sbohem textovému vyhledávání?

Reklama

Internetový gigant na konferenci Search Event v San Franciscu představil několik inovací, které značně vylepší webové vyhledávání. Právě vylepšení jsou tím, čím Google vyniká a i oznámení malé změny způsobí velký rozruch v řadách novinářů i běžných uživatelů. Po delší době tu však máme změny, které lze zařadit k těm větším, jež se týkají běžného „desktopového“ vyhledávání. O mobilních novinkách jsme vás informovali v článku: Google zlepšuje mobilní vyhledávání: Našeptávač a místa podle polohy.

Google díky Voice Search poslouchá na slovo, vyhledávat umí i podle obrázků!
i Zdroj: PCTuning.cz
Google díky Voice Search poslouchá na slovo, vyhledávat umí i podle obrázků!
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Hlasové vyhledávání - Voice Search mnozí znají z mobilních zařízení, kde se představilo jako první. Vše funguje jednoduše, uživatel po kliknutí na ikonu mikrofonu, v pravém rohu vyhledávacího pole, řekne co hledá - např. „PCTuning“ a přestože to zatím nefunguje 100% jsou výsledky na dobré úrovni. Nejlépe si poradí s angličtinou, ale překvapivě se často trefí i při hledání českých dotazů. Voice Search je prozatím dostupný pouze při nainstalování nejnovější betaverze Google Chrome, kterou můžete stahovat zde. Ostatní se dočkají podpory až s další aktualizací.

Vyhledávání podle obrázků je nyní dostupné pro většinu nejpoužívanějších prohlížečů na images.google.com. Po přetažení fotografie na pole vyhledávání, nebo jejím vybrání jsou nalezeny nejvíce podobné, které má Google zaindexované a zaznamenané v databázi. Vyhledávání probíhá rozborem fotografie, kdy algoritmus pátrá po největších shodách. V nejnovějších verzích Firefoxu, IE, Safari a Chrome vše funguje jak má, jediná Opera mi odmítala Image Search zobrazit. Ptáte se kam putují nahrané obrázky? Google je anonymně skladuje a poslouží pro zlepšování kvality budoucích výsledků.

Poslední vychytávkou je Instant pages, kterou mnozí považují za tu nejzajímavější. Jedná se o funkci, kterou zatím podporuje pouze Chrome 13 Dev, díky podpoře prerenderingu. Stránka prvního výsledku hledání se ještě před otevřením začne sama načítat a její případné otevření je tak bleskové. 

Novinky vypadají velmi dobře a vyhledávání se opět posunulo o kus kupředu. Doufejme, že se podpory zbylých prohlížečů dočkáme brzy a všichni budeme moci využívat nových vylepšení. Videozáznam konference naleznete zde.

Zdroj: Google

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama