google-varuje-elektrina-muze-byt-drazsi-nez-servery
Novinka Google varuje: elektřina může být dražší než servery

Google varuje: elektřina může být dražší než servery

Stančík Martin

Stančík Martin

9. 12. 2005 00:00 7

Pokud se u dnešních počítačů nezlepší poměr výkon/watt, hrozí podle inženýra ze společnosti Google (jež vlastní tisíce serverů), že bude elektřina potřebná k zajištění chodu serverů dražší, než ony samotné.

Reklama

"Pokud zůstane během dalších několika let výkon na watt stejný, lehce se může stát, že bude hardware levnější než elektřina," říká Luiz Andre Barroso, který mimo jiné navrhoval procesory pro firmu Digital Equipment.

Toto prohlášení se jistě velmi hodí třeba firmě Sun Microsystems, která v úterý vypustila nový server Sun Fire T2000, který je několikanásobně úspornější než konkurenční produkty.

Elektrická energie se také stává předmětem bojů firem AMD a Intel; server od AMD s procesorem Opteron spotřebuje maximálně 95 wattů, zato Intel Xeon 110-165 wattů. Podle Barrosa low-end servery berou asi 50-60 procent celkové spotřeby energie.

Google například během posledních několika let téměř zdvojnásobil počet svých procesorů - to znamená, že dvojnásobně zvýšil i spotřebu energie. Pokud by tato stoupala o 20 procent ročně, za čtyři roky provozu běžného low-end serveru byste zaplatili přes 3000 dolarů.

Řešení Barroso vidí ve využití procesorů, které jsou schopné vykonávat několik threadů najednou - podle něj se tyto procesory již vrzy dostanou do mainstreamu.

Zdroj: News.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama