google-veri-v-budoucnost-chromebooku-chce-je-uzivatelum-pronajimat
Software Novinka Google věří v budoucnost Chromebooků, chce je uživatelům pronajímat

Google věří v budoucnost Chromebooků, chce je uživatelům pronajímat

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

13. 5. 2011 13:00 6

Chrome OS je prý použitelnější a lepší, než si myslíme. Nakonec dovede pracovat i offline s lokálními daty a má připravený nový obchodní model.

Reklama

První den vývojářské konference společnosti Google se zaměřil na Android, ten druhý se naopak podíval na zoubek Chrome OS. Vrcholem bylo představení prvních Chromebooků od Aceru a Samsungu. Ty kladou důraz - podle nastaveného standardu - na rychlý start a okamžitý běh prohlížeče Chrome.

Google věří v budoucnost Chromebooků, chce je uživatelům pronajímat
i Zdroj: PCTuning.cz

Celý koncept je postaven tak, že Chromebook je pouze jakýmsi terminálem přes nejž se přistupuje k jednotlivým službám internetového giganta a dalšímu obsahu. Google tvrdí, že se nejedná o běžné netbooky a není zde žádná podobnost. Zde si troufnu nesouhlasit, neboť „netbookem“ většinou nazýváme malý notebook s mobilním čipem typu Atom apod. V Chromebooku nalezneme právě mobilní čip Intel Atom N570 se dvěma jádry a čtyřmi thready. TDP tohoto čipu je slušných 8,5 wattů.

Google věří v budoucnost Chromebooků, chce je uživatelům pronajímat
i Zdroj: PCTuning.cz

Pravdou je fakt, že na výkon zařízení je kladen minimální nárok, neboť se většina věcí děje v cloudovém - online prostředí. Výkon mají Chromebooky nastavený dostatečně, prim zde bude hrát internetové připojení, a tak je většina Chromebooků nabízena s volitelným 3G modulem. Bez něj by zařízení nemělo smysl a být stále v dosahu WiFi není úplně jednoduché. Zde se můžete podívat na stručná videa, kde Google popisuje vlastnosti Chromebooků.

Samsung nelenil a představil kompletní specifikaci včetně ceny. Series 5 zahájí svůj prodej 24.června ve Velké Británii přes Amazon a PC World, za cenu 349 liber (cca 9500 Kč) s WiFi a 399 liber s WiFi i 3G. Acer by měl být o něco levnější, ale na detaily si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Specifikace Samsung Series 5:

  • CPU: Intel N570 1.66Ghz Dual Core
  • Operační systém: Chrome OS
  • Datové úložiště - HDD: SSD 16 GB.
  • Operační paměť: 2GB DDR3
  • Obrazovka: 12,1" WXGA LCD (1280x800), SuperBright (300 nit)
  • Rozlišení: 1280x800
  • Zabezpečení: TPM
  • Baterie: Li-Ion Polymer 61 Wh, až 8.5 hodiny provozu
  • Váha: 1,5 kg.
  • Porty: 2 x USB, Slot pro SIM kartu, 4-v-1 (SD, SDHC, MMC), VGA dongle, DC-in

K dispozici je také nový model předplatného - pronájmu pro podnikovou sféru a vzdělávání. Engadget udělal podrobnou analýzu těchto předplatných balíčků: u tříleté smlouvy stojí měsíční pronájem až 31 dolarů za uživatele za Chromebook (s plnou podporou). Pro vzdělávací instituce bude o 8 dolarů levnější, ale cena překvapivě nezahrnuje Google Apps.

Internetový gigant pravděpodobně doufá, že uživatelé raději investují do podobného řešení, než aby nakupovali další nezbytné aplikace. Nezbývá než počkat, jak se bude novému systému a na něm založeným zařízením dařit. Běžný uživatel se bude podobnému zařízení zprvu určitě bránit, neboť, ruku na srdce, kdo z vás by se obešel bez spousty standardních funkcí vašeho počítače?

Zdroj: Hexus, Google

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama