grafenove-procesory-by-se-na-trhu-mely-objevit-v-roce-2022
Novinka Grafenové procesory by se na trhu měly objevit v roce 2022

Grafenové procesory by se na trhu měly objevit v roce 2022

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

19. 8. 2011 08:00 13

Křemík už je mimo, kdo zastane jeho místo? Grafen, germanium, nebo úplně jiný prvek? V současné době se vyvíjí tranzistory z grafenu a jsou zde slibné výsledky – mohou dosahovat až 155 GHz a velikosti 0,5 nm.

Reklama

Křemík jako základ pro mikročipy, hlavně pro počítačové procesory a grafické procesory začíná být nedostačující a postupně se dostáváme k jeho limitům. Proto musejí vědci hledat další náhrady za tento materiál. Následníkem by měl být grafen, o kterém se už pár let mluví a pracuje se na vývoji. Grafen má mnohem lepší vlastnosti než křemík a tranzistory z tohoto prvku mohou mít frekvenci až 155 GHz. Křemíkové tranzistory budou mít limit při velikosti 7 nm, zatímco s grafenem není problém vyrábět tranzistory o velikosti 7 nm nebo dokonce menší. Grafen má velikost jednoho atomu, což dává teoretickou velikost tranzistoru až 0,5 nm.

Grafenové procesory by se na trhu měly objevit v roce 2022
i Zdroj: PCTuning.cz


Starší grafenový waffer s průměrem pouhých 100 mm

Podle rozhovoru s Bhagawan Sahu z University of Texas v Austinu, který byl zveřejněn na NextBigFuture, se první prototypy procesorů z tohoto prvku objeví v roce 2015 a na trh se dostanou o sedm let později, tedy v roce 2022. Mezitím se ale může objevit i jiný materiál, který bude stejně vhodný nebo lepší, než grafen, třeba germanium. Zatím největším problémem u grafenových mikročipů je ten, aby pracovali digitálně, tedy s jedničkami a nulami. Potíž je v tom, že tranzistory se nevypínají úplně, může tedy docházet k chybám. Sahu ale ujišťuje, že pokroky jsou každým dnem.

Zdroj: Nordic Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama