Herní notebook z počítačových komponentů? Ale jistě, beze všeho...
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilot AI
Novinka Herní notebook z počítačových komponentů? Ale jistě, beze všeho...

Herní notebook z počítačových komponentů? Ale jistě, beze všeho...

David Švrček

David Švrček

4

Postavit si notebook z komponentů stolního počítače? To byl cíl kutila Socket Science. Do pouzdra z 3D tiskárny naskládal komponenty, vyřešil chlazení a vytvořil funkční herní mašinu.

Reklama

Kutil z YouTube kanálu Socket Science se rozhodl vyrobit herní notebook pomocí dílů běžně používaných ve stolních počítačích. Jeho projekt začal s použitím základní desky Gigabyte A520I mini-ITX, procesoru AMD Ryzen 5 5600X a grafické karty XFX RX6600. Pro minimalizaci velikosti notebooku našel nízkoprofilovou DDR4 RAM, která má cca 60% velikost běžné paměti. Jako displej zvolil 16palcový 120Hz QHD monitor a dále do těla zabudoval malou klávesnici s nůžkovými spínači.

Herní notebook z počítačových komponentů? Ale jistě, beze všeho...
i Zdroj: Obrázek poskytl autor Socket Science

Po základním testování funkčnosti začal upravovat jednotlivé komponenty. Odstranil Wi-Fi karty a tepelné štíty VRAM. Dokonce základní desku zmasakroval natolik, že odlomil panel s I/O konektory. Jeho pájka nestačila na odpájení, tak se s tím nepáral a nahrubo začal panel odstřihávat a odlamovat. Pouzdro na notebook si navrhl a vytiskl na 3D tiskárně. Následně jej pospojoval technikou tepelného svařování.

Kvůli vysokému teplu produkovanému stolními komponenty navrhl Socket Science vlastní chladicí systém. Ohýbáním tepelných trubic a instalací krátkých chladičů zajistil, že notebook bude fungovat efektivně i při velké zátěži. Cílem jeho projektu bylo ukázat, že i za méně peněz se dá postavit herní notebook. Toto jsou bohužel jedny z neduhů notebooků - vysoká cena a ořezané verze komponentů ze stolních PC. YouTuber chtěl ukázat, že to jde i jinak. Otázkou je, jak se mu to povedlo a já sám jsem zůstal opařený z toho, jak zmasakroval základní desku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama