huawei-s-googlem-uz-do-budoucna-udajne-nepocita-nebo-je-to-cele-trochu-jinak
Novinka Huawei s Googlem už do budoucna údajně nepočítá. Nebo je to celé trochu jinak?

Huawei s Googlem už do budoucna údajně nepočítá. Nebo je to celé trochu jinak?

Mirek Kočí

Mirek Kočí

31. 1. 2020 17:00 2

Společnost Huawei je pod tlakem restrikcí ze strany Spojených států, což vedlo k tomu, že ve svých nových smartphonech nemůže používat služby Googlu. Firma proto investuje obří částky do vývoje vlastního ekosystému HMS. Mnozí si tak kladou zcela logickou otázku: bude mít Huawei motivaci vrátit se ke Google službám i poté, co povolení znovu získá?

Reklama

Trocha vzrušení do celé problematiky sankcí a návratu k využívání služeb od Googlu vnesl v uplynulých dnech rakouský manažer Huawei Fred Wangfe. Na tiskové konferenci ve Vídni uvedl, že firma už se ke Google nevrátí. Dle jeho slov chce Huawei  vytvořit třetí silnou platformu, která bude konkurovat Androidu a iOS, ale zároveň bude plně kompatibilní s Androidem. Jeho slova, která vzbudila značný ohlas, zmírnila následně globální pobočka výrobce. Ta uvedla, že otevřený Android je pro firmu stále volba číslo jedna, pokud by se ale situace do budoucna nijak nelepšila, má podnik v rukávu eso v podobě vlastní platformy HarmonyOS.

Huawei s Googlem už do budoucna údajně nepočítá. Nebo je to celé trochu jinak?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes se k celé věci vyjádřilo i tuzemské zastoupení Huawei: „Ekosystém Android včetně Mobilních služeb Google (Google Mobile Services, GMS) je pro nás první volbou. Právě díky Androidu a GMS jsme se stali světovou dvojkou mezi výrobci chytrých telefonů. Důsledkem zařazení naší společnosti  Spojenými státy na takzvaný Seznam entit je, že aktuálně vyvíjíme Mobilní služby Huawei (Huawei Mobile Services, HMS) a nabízíme vývojářům aplikací, aby se k nám v tomto snažení přidali,“ uvedla Gabriela Löbel, PR manažerka produktového portfolia Huawei. Čínský gigant tedy u Androidu zůstane minimálně po dobu několika následujících let. Čas a nenadále údálosti ale mohou toto rozhodnutí rychle zvrátit.

Jakého názoru jste vy? Měl by se Huawei osamostatnit a zkusit se prosadit s vlastním systémem, nebo má dál čekat a doufat, že se spor mezi vládami Číny a USA brzy vyřeší?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama