ibm-dokaze-ulozit-jeden-bit-informace-jen-do-12-atomu
Novinka IBM dokáže uložit jeden bit informace jen do 12 atomů

IBM dokáže uložit jeden bit informace jen do 12 atomů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

13. 1. 2012 09:00 8

Průlom může v budoucnu umožnit firmám produkovat datová úložiště s kapacitami, které budou řádově vyšší, než je tomu dnes u HDD běžné.

Reklama

Americká firma IBM (International Business Machines) včera po pěti letech intenzivního výzkumu oznámila, že na uložení jednoho bitu informace potřebuje dvanáct atomů, čímž se jí podařilo dosáhnout výrazně vyšší hustoty ukládaných dat.

Vědci využili netradiční formu magnetismu, tzv. antiferomagnetismus, která umožňuje atomům rotaci v opačném směru. Podle IBM má tato technologie potenciál umožnit ukládání dat s hustotou zhruba 100 krát vyšší, než nabízejí dnešní pevné disky.

Andreas Heinrich k výzkumu poznamenal: „Využíváme nízkých teplot, což nám umožňuje začít od jednoho atomu a postupně sestavovat větší a větší struktury, zatímco mezitím dohlížíme na jejich magnetické vlastnosti“.

Celý experiment proběhl při teplotě pouze jeden Kelvin, což je - 272,15 stupně Celsia. Využit byl skenovací tunelovací mikroskop. Podle odhadů vědců by při pokojové teplotě bylo zapotřebí na stabilní uložení jednoho bitu informací přibližně 150 atomů.

Vědců se nakonec podařilo do 96 atomů uložit úspěšně 5 bajtů různých informací, což byl ASCII kód písmen vyjadřující slovo Think (myslet/přemýšlet).

Nepřehlédněte:

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama