ibm-se-pochlubilo-9nm-tranzistorem-z-uhlikovych-nanotrubic
Novinka IBM se pochlubilo 9nm tranzistorem z uhlíkových nanotrubic

IBM se pochlubilo 9nm tranzistorem z uhlíkových nanotrubic

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 1. 2012 18:15 7

Pakliže půjde vše podle plánu, dočkáme se někdy v příštích letech přechodu z křemíkových čipů na čipy vyrobené z uhlíkových nanotrubic.

Reklama

Vědci ze společnosti IBM přišli s oznámením, že vyvinuli 9nm tranzistor z uhlíkových nanotrubic (CNT - Carbon Nanotube Transistor). Jen pro srovnání, u křemíku a jeho vlastností narazíme na bariéru kolem hranice 10 nm.

Nepřehlédněte:

Čínští vědci uložili data do DNA bakterií. Vydrží v nich 1000 let a nelze je napadnout

Podle vědců tranzistor z uhlíkových nanotrubic spotřebovává výrazně méně energie, než je tomu v případě křemíku. Je schopný pracovat s napětím pouze 0,5 V, přitom ale dokáže přenést až 4 krát větší proud, než jeho protějšek.

Inženýři z IBM vidí v tomto materiálu velkou budoucnost, naneštěstí tu jsou stále velké problémy s jeho produkcí ve velkých počtech. Je před nimi ještě hodně práce.

Intel nedávno prostřednictvím Pata Bliemera, jednoho z evropských manažerů, oznámil, že v laboratořích už testuje první 14nm procesory. Uniklá roadmapa poté odhalila, že v roce 2018 plánuje uvést čipy vyráběné 10nm technologií.

Přední společnosti investují dlouhodobě miliardy dolarů do vývoje pokročilých technologií, přičemž již nyní začínají s jejich testováním, aby za několik let, až budou kompletně vyčerpány možnosti těch současných, byly připraveny k nasazení.

IBM se pochlubilo 9nm tranzistorem z uhlíkových nanotrubic
i Zdroj: PCTuning.cz
IBM se pochlubilo 9nm tranzistorem z uhlíkových nanotrubic
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama