ibm-vyrobilo-grafenovy-tranzistor-s-frekvenci-155-ghz
Novinka IBM vyrobilo grafenový tranzistor s frekvencí 155 GHz

IBM vyrobilo grafenový tranzistor s frekvencí 155 GHz

Mirek Kočí

Mirek Kočí

11. 4. 2011 11:30 9

Jde o nejmenší grafenový tranzistor od IBM. Pro jeho stavbu byla použita pokročilejší 40nm technologie a uhlíkový substrát označovaný jako „diamond-like carbon“.

Reklama

Již minulý rok společnost International Business Machines (IBM) oznámila, že se ji podařilo vyrobit grafenový tranzistor s frekvencí 100 GHz. Koncem minulého týdne dokonce potvrdili, že nový tranzistor pracuje na taktu 155 GHz. Pro jeho výrobu byla použita 40nm výrobní technologie (minulý rok byl použit 240nm proces).

Tranzistor je postavený na uhlíkovém substrátu podobném diamantu (IBM jej nazývá jako „diamond-like carbon“). Vyvíjen byl v rámci programu organizace DARPA a do budoucna by mohl posloužit hlavně v oblasti zpracování analogových signálů. Výrazné navýšení výkonu lze očekávat v oblasti bezdrátové komunikace, síťových komponent nebo také radarů. O grafenové technologie má velký zájem hlavně armáda.

Podle IBM má tranzistor vysokou teplotní stabilitu a pracuje i při teplotě -268 stupňů Celsia. Na uplatnění grafenu v oblasti elektrotechniky si ale ještě počkáme. I tento tranzistor je spíše vhodný pro analogové procesy, kde není potřeba využívat stavy zapnuto-vypnuto.

Nepřehlédněte:

IBM vyrobilo grafenový tranzistor s frekvencí 155 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Computerbase

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama