intel-oficialne-predstavil-procesory-tukwila
Novinka Intel oficiálně představil procesory Tukwila

Intel oficiálně představil procesory Tukwila

Michal Kleman

Michal Kleman

10. 2. 2010 19:00 5

Společnost Intel se nevzdala myšlenky specializovaných procesorů pro servery a představila další generaci řady Itanium.

Reklama

Čtyřjádrové procesory Itanium 9300 s jádry Tukwila mají nahradit dvoujádrové modely řady 9100. Novinky založené na architektuře IA-64 jsou určené především pro nejsilnější a nejnáročnější servery. Nové čipy jsou vyráběny 65 nm procesem a mají přes 2 mld. tranzistorů. Čtyři jádra zvládají zpracovávat zároveň až osm threadů a jsou vybavena 30 MB sdílené chache. V procesoru jsou integrovány dva paměťové řadiče na DDR3 moduly, sběrnice QPI má rychlost 4,8 GT/s. Chybět nebudou ani technologie IVT (Intel Virtualization Technology) druhé generace, DBS (Demand Base Switching), nebo Turbo Boost.

Intel oficiálně představil procesory Tukwila
i Zdroj: PCTuning.cz

"Pro Intel je důležité přinášet nové produkty do nejnáročnějších segmentů. Jsme potěšeni, že 80% největších nadnárodních společností si vybralo procesory Itanium pro své nejdůležitější servery," prohlásil Kirk Skaugen, vice president Intel Architecture Group. "Intel svými pokroky potvrzuje Moorův zákon a díky našim novým procesorům jsme opět schopni poskytnout zákazníkům až dvojnásobný výkon oproti předchozí generaci."

Intel oficiálně představil procesory Tukwila
i Zdroj: PCTuning.cz

Nové procesory jsou již distribuovány, OEM partněři by měli být schopni dodávat sestavy s těmito CPU během následujících tří měsíců. Následující generace s čipy Poulson měla být podle starých zpráv na trhu přibližně na přelomu roků 2010 a 2011, avšak vzhledem k tomu, že čip Tukwila se měl dostat na trh na přelomu roku 2008/2009, můžeme si být jistí dlouhou pauzou před vypuštěním dalšío modelu z řady Itanium.

Podle TCM

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama