intel-planuje-na-rok-2014-pouziti-operacnich-pameti-ddr4
Novinka Intel plánuje na rok 2014 použití operačních pamětí DDR4

Intel plánuje na rok 2014 použití operačních pamětí DDR4

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

5. 4. 2012 10:00 9

Paměti DDR3 jsou na trhu už od roku 2007 a je pomalu čas na jejich výměnu za jejich logického následovníka - DDR4.

Reklama

 O nových pamětích se čile spekuluje už minimálně rok. A jak to tak vypadá, další dva roky to bude jen povídání si o budoucí technologii. Samsung sice vyrobil funkční prototyp modulu DDR4, který představil loni v lednu, ale hlavně díky paměťovým řadičům, které jsou už delší dobu integrované do samotných procesorů, je jejich nástup velmi pomalý - čti žádný.

Prvních procesorů, které budou podporovat operační paměti typu DDR4 se dočkáme až na začátku roku 2014, společně s procesory Intelu pod kódovým označením Haswell, které budou vyráběny 22 nm procesem a dále se budou shrinkovat na 14 nm (Broadwell). Mainstreamové procesory Haswell sice v té době zůstanou u zažitých DDR3, ale prémiové, určené pro platformu Haswell-Ex již budou disponovat novým řadičem.

Intel plánuje na rok 2014 použití operačních pamětí DDR4
i Zdroj: PCTuning.cz


prototyp DDR4 od Samsungu

Haswell-Ex pro zákazníky znamená, že na jedné desce se vměstnají čtyři procesory, přičemž každý bude moci mít ~16 jader a do budoucna jich bude až 60. V tomto světle se dnešní osmi-jádrové procesory mohou cítit poněkud trapně ;).

Nepřehlédněte:
JEDEC představil specifikace DDR4 operačních pamětí
Nová generace operačních pamětí na obzoru: Hynix dokončil DDR4 na 2400 MHz
Samsung má první paměti typu DDR4

Co se týče samotných pamětí, tak kromě vyšších frekvencí které dovolí lepší paměťovou propustnost, je jejich výhodou menší napájecí napětí na 1,2 V, lepší kontrola parity nebo příznivější zotavení se z chyb.

Klasické desktopové počítače si budou muset na nové typy pamětí počkat ještě o rok déle, s jejich podporou se počítá až v roce 2015.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama