intel-pripravuje-35w-ctyrjadra
Novinka Intel připravuje 35W čtyřjádra

Intel připravuje 35W čtyřjádra

Michal Kleman

Michal Kleman

19. 11. 2008 00:00 11

Nedávno jsme se dozvěděli, že Intel chytstá čtyřjádrové čipy s TDP 65W. Server X-Bit Labs informuje, že největší výrobce mikročipů hodlá jít ještě dále.

Reklama

Nové procesory představené společností Intel mají mít extrémně nízké nároky co se spotřeby týče. Vypuštěno bude 13 procesorů a opravdu to nebudou "ořezávátka", dva z nich se rovnou zařadí do série "Extreme." Tři pak jsou čtyřjádra, nejsilnější z nich, Core 2 Extreme QX9300 má takt 2,53GHz a celkem 12MB L2 cache. Rychlost FSB je 1066MHz, stejně jako u všech ostatních procesorů. Nejslabší ze čtyřjader, model Core 2 Quad Q900 má takt rovné 2GHz a disponuje pouze polovinou L2 cache.

Intel připravuje 35W čtyřjádra
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý extrémní model má dvě jádra s taktem 3,06GHz, vyrovnávací paměť má v tomto případě kapacitu 6MB. TDP zůstává stejné - tedy 35W a ani frekvence sběrnice FSB se nemění. Jak můžete vidět v tabulce, úsporných dvoujader je celá škála a jsou rozvrstveny do všech cenových segmentů kromě absolultního low-endu.

Ptáte se kde se tyto procesory vzaly? Přesně ty samé můžeme najít v noteboocích, jsou však upraveny pro desktopovou patici LGA 775 a její infrastrukturu. Všechny čipy jsou vyráběny 45nm procesem a část z nich se dostane na trh ještě tento rok, i když těsně před koncem. Zbytek z řady CPU pro SFF PC má přijít mezi zákazníky během ledna (I.) následujícího roku.

Podle X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama