intel-promluvil-o-larrabee
Novinka Intel promluvil o Larrabee

Intel promluvil o Larrabee

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

9. 2. 2007 00:00 9

Nemyslím si, že jsme se na PCTuningu kdy zmiňovali o Larrabee, takže je na čase to napravit.

Reklama

O Larrabee jsme se sice nezmiňovali, ale už několikrát jsme tlumočili zprávy, že Intel pracuje na vlastních grafických akcelerátorech. Do této oblasti trhu plánuje Intel vstoupit počátkem roku 2009. Jak do toho zapadá Larrabee? Pokud čtete PCTuning pravidelně, jistě jste zaregistrovali zprávy o další generaci GPU od ATi a S3. Ty totiž už nebudou používat jedno velké grafické jádro, ale několik menších. Stejné koncepce se bude držet i Intel a mini-GPU v jeho podání je kódově označeno právě Larrabee.

Larrabee ovšem nebude tak úplně grafickým čipem. V základu totiž půjde o velmi jednoduché x86 jádro, s krátkou pipeline a in-order výpočty (nepřipomíná vám to něco?). Každé jádro zvládne vykonávat 4 vlákna najednou. Aby mohly Larrabee procesory fungovat jako GPU, obsahují také vektorovou výpočetní jednotku. Ta má na starosti většinu dovedností grafického čipu, instrukce pro ni jsou jakýmsi rozšířením instrukční sady x86. Díky tomu je programování pro CPU a mini-GPU velmi podobné, Larrabee půjde zajisté velmi snadno využít jako GPGPU a zároveň by neměl být problém mini-GPU integrovat přímo do procesoru jako jednu z mnoha výpočetních jednotek v Tera-Scale CPU.

Intel promluvil o Larrabee
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se však do útrob CPU přestěhují i high-endová grafická řešení, bude ještě nějakých pár let trvat. Vlajková loď z řady grafických karet Intelu by měla nést 16 čipů (nižší varianty pak méně), nicméně neměl by být problém počet navýšit. Největším problémem u grafických karet tohoto typu je propojení jednotlivých jader - k tomu by v tomto případě měl sloužit obousměrný ring-bus (prstencová sběrnice), přičemž šířka v bitech bude čtyřciferné číslo a propustnost v řádu Tbits/s.

Zdroj: The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama