intel-vyda-pouze-dva-procesory-broadwell-pro-patici-lga-1150
Novinka Intel vydá pouze dva procesory "Broadwell" pro patici LGA 1150

Intel vydá pouze dva procesory "Broadwell" pro patici LGA 1150

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

24. 3. 2015 15:00 9

Procesory "Broadwell" byly doposud vydány pouze jako "BGA" čipy, které jsou součástí základních desek například v noteboocích. Řada uživatelů ale dlouho čeká na samostatně prodávané procesory této architektury pro desktopové počítače. 

Reklama

Nakonec se zdá, že procesory z rodiny "Broadwell" pro patici LGA 1150 dorazí na trh pouze dva. Hlavním důvodem proč se patrně Intel rozhodl vydat pouze dva procesory založené na této architektuře je fakt, že odstup mezi architekturami "Haswell" a chystaným "Skylake" není nijak výrazný a přínos a potažmo i prodeje 5. generace desktopových procesorů by nebyly nijak vysoké. "Skylake" mají navíc přijít na trh již v druhém pololetí a to patrně ještě koncem léta. 

Jediné dva procesory architektury "Broadwell" pro desktopy by měly dorazit na trh už v červnu a přinesou s sebou oproti Haswellu lepší poměr výkonu a spotřeby. Jinak jsou změny oproti předchozí generaci čipů spíše kosmetické a hlavní rozdíl mezi nimi je ve výrobním procesu, který se zmenšil na 14nm. Nastává tedy podobná situace jako v případě architektury "Ivy Bridge" a Sandy Bridge". Takty obou procesorů nejsou také nijak přelomové. Pro mnohé bude jistě zajímavá také změna iGPU. 

Intel vydá pouze dva procesory "Broadwell" pro patici LGA 1150
i Zdroj: PCTuning.cz

A teď konečně k samotným procesorům. Půjde o výkonné procesory Intel Core i7-5775C a i5-5675C. Oba procesory nesou čtyři jádra a pochlubí se TDP pouhých 65 wattů. První a výkonnější model s označením Core i7-5775C poběží na frekvenci 3,3 GHz (s turbem 3,7 GHz) a nabídne 6MB L3 cache a podporu HyperThreading. Jeho méně výkonný bratříček potom běží na taktu 3,1 GHz a s Turbo Boost se může dostat až na 3,6 GHz. Velikost L3 cache je v tomto případě 4 MB a procesor postrádá podporu HyperThreading.

Dalším společným jmenovatelem je integrovaný grafický čip Iris Pro 6200 a podpora dvoukanálového připojení operačních pamětí DDR3L s taktem až 1600 MHz. Pro připojení obou procesorů poslouží stávající socket LGA 1150. Podmínkou však bude aktualizace BIOS. O cenách bohužel zatím nepadla zmínka.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama