Intel znovu na koni? Kdo byl největším výrobcem čipů v uplynulém roce
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Bing AI
Novinka Intel znovu na koni? Kdo byl největším výrobcem čipů v uplynulém roce

Intel znovu na koni? Kdo byl největším výrobcem čipů v uplynulém roce

David Švrček

David Švrček

21. 1. 2024 10:24 25

Bývalý procesorový gigant se znovu dostává do vedení žebříčků produkce čipů. Intel za uplynulý rok 2023 v prodejích předběhl dosavadního šampióna, Samsung, a stal se tak největším světovým producentem polovodičových čipů.

Reklama

Z analytických dat společnosti Gartner vyplývá, že Intel ve svých příjmech překonal dosavadního šampióna, Samsung, a to dokonce o 8,8 mld. USD, což z něj s celkovými příjmy 48,7 mld. USD a podílem 9,1% světového trhu, dělá největšího světového producenta čipů.

Tabulka porovnání prodejů čipů v roce 2023
i Zdroj: Gartner.com
Tabulka porovnání prodejů čipů v roce 2023

Intel se z vedení žebříčku dostal někdy v roce 2021, kdy byly procesory Intel v testech převálcovány přelomovými a hlavně výkonnějšími a úspornějšími čipy AMD. Do vedení se tak dostal korejský gigant Samsung, který kromě řídících procesorů vyráběl také polovodičové paměti typu NAND a DRAM, po kterých rostla poptávka. I přes to, že se procesory Exynos ve vodách vlajkových lodí zatím úplně neprosadily, počínaje čipem Exynos 990, který byl pověstný přehříváním a vysokou spotřebou, se Samsungu dařilo a obsadilo tak pozici, kterou nyní přebírá právě Intel. Dílny Samsungu stojí nejen za čipy Samsung telefonů, Exynos, ale podílely se např. na výrobě vlastního čipsetu Google Tensor, pro telefony Google Pixel, nebo na výrobě vlajkových mobilních procesorů Qualcomm Snapdragon. 

Generace procesorů Intel
i Zdroj: Intel
Generace procesorů Intel

Intel v poslední době zaznamenává znovu růst, může za to jistě jeho nový ředitel Pat Gelsinger, který začal striktně prosazovat vyrovnání se výrobní technologií modernějšímu AMD, nebo expandoval také na trh grafických karet, podobně jako to AMD dělá již několik let. Mimo jiné se Gelsinger v rozhovoru pro CNBC zmínil, že nedaleko německého Magdeburgu vznikne zcela nová továrna za 30 mld. €, která bude vyrábět čipy typu Intel 15A na 1,5 nm technologii. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama