iphone-jako-bic-na-taliban-americky-vojak-naprogramoval-aplikaci-pro-boj-s-terorismem
Apple Novinka iPhone jako bič na Taliban. Americký voják naprogramoval aplikaci pro boj s terorismem

iPhone jako bič na Taliban. Americký voják naprogramoval aplikaci pro boj s terorismem

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 1. 2011 15:00 10

Je to silný příběh, ve kterém je všechno. Splněný americký sen obyčejného vojáka, obránce svobody a sofistikovaných technologií.

Reklama

Americký voják údajně vyvinul aplikaci, která dokáže stopovat příslušníky Talibanu, uvádí se na stránkách australského deníku The Herald Sun. Kapitán americké armády, Jonathan J. Springer z Fort Wayne v Indianě, dostal nápad naprogramovat aplikaci minulý rok v červenci. Celý projekt, ve kterém mu pomáhal tým programátorů, navíc financoval ze svých peněz. Aplikace Tactical Nav se má v internetovém obchodu Apple objevit příští měsíc.

Vojákům má pomoci v mapování, zakreslení a fotografování objektů na bitevním poli a udávání přesných souřadnic podpůrným jednotkám. Na důkladné testování aplikace údajně použil širokou paletu obrněných vozidel, pozorování míst na velkou vzdálenost a krutých bojových podmínek. Program je prý možné používat i k lokalizování nepřátelských pozic a následnému přivolání vzdušné podpory.

Jonathan J. Springer slouží jako důstojník ve východním Afghánistánu a tvrdí, že většina amerických vojáků používá tzv. chytré telefony a aplikace tak byla vyvinuta primárně pro ně. „Vždycky jsem věřil, že chytré telefony mohou být americkou armádou využívány pro bojové účely,“ uvedl a pokračoval: „Armáda je opomíjela a já se to rozhodl změnit, i za cenu, že vývoj budu hradit z vlastních peněz.“

Do aplikace Tactical Nav, která se skládá z kompasu, fotoaparátu a mřížkované mapy, investoval 26 tisíc dolarů. Bude-li skutečně využívána v praxi, není jisté. Pokud bychom tuto možnost připustili, bude mít nejspíše jen charakter pomocné aplikace, která nebude mít žádnou souvislost s bojovými úkoly (už vzhledem k zabezpečení; pozn. red.), ale bude sloužit jako podpůrný nástroj pro základní lokalizaci cílů s nízkou prioritou.

iPhone jako bič na Taliban. Americký voják naprogramoval aplikaci pro boj s terorismem
i Zdroj: PCTuning.cz

Nepřehlédněte:

Američtí vojáci budou na bojišti používat iPhone a telefony s Androidem

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama