Jak se náhodou narodilo Atari
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Jak se náhodou narodilo Atari

Jak se náhodou narodilo Atari

Pavel Tronner

Pavel Tronner

2. 2. 2017 03:00 8

Seznam kapitol

1. Chce to firmu 2. Bude to Atari 3. Máme pro vás místo, dostanete o dvě stovky míň 4. Pong 5. Betatest v hospodě 6. Vyrobíme to sami

Dnešním mladým hráčům počítačových her jméno Atari sice možná něco málo říká, ovšem zdaleka se nejedná o takový pojem, jako v osmdesátých létech minulého století. Na rozdíl od jiných tehdy slavných jmen je Atari dodnes živé, ačkoliv s tou původní firmou má opravdu společné jen to jméno. Pojďme se podívat do těch vzdálených časů, kdy se firma se stylizovanou horou Fuji ve znaku zrodila.

Reklama

Ta hora Fuji ve znaku hodně mate. V osmdesátých létech mělo vše japonské punc dynamičnosti a pokrokovosti. Samotná firma Atari ale neměla s Japonskem nic společného. Dokonce se na světě objevila v časech, kdy onen japonský zázrak mikroelektroniky ještě neexistoval.

Jak se náhodou narodilo Atari
i Zdroj: PCTuning.cz

Už jsme si vyprávěli, jak Nolan Bushnell a Ted Dabney založili firmu Syzygy a stvořili první videoherní automat Computer Space. Hra byla přijata rozpačitě a zdaleka neuspěla tak, jak si oba představovali. Nutting Associates, která hru vyráběla, jim platila 5 % z výdělku z každého prodaného kusu, ale hra se moc neprodávala.

Bill Nutting navrhl Bushnellovi, ať vyvine něco jednoduššího. Bushnell, poučen prvním neúspěchem, souhlasil za podmínky, že poplatky se razantně zvýší – na 33%. Jinak to přeci nemá cenu. Nutting ovšem trval na původní výši – 5% a ani cent navíc. Bylo jasné, že zde jim pšenka nepokvete.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama