Je vám špatně ve virtuální realitě? HyperJump vás možná vyléčí
i Zdroj: depositphotos
Novinka Je vám špatně ve virtuální realitě? HyperJump vás možná vyléčí

Je vám špatně ve virtuální realitě? HyperJump vás možná vyléčí

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

23. 8. 2022 19:30

Prozatím bude muset stačit kinedryl.

Reklama

Jakkoli je virtuální realita lákavá a osvobozující, někteří jedinci mají nepřekonatelný problém. Je jim špatně z pohybu uvnitř virtuálního prostoru. Jde o známý konflikt mezi tím, co do mozku posílají oči a vnitřní ucho. Pokud se ve hře pohybujete plynule a za pomoci ovladačů, je to zřejmě nejhorší kombinace. Oči jasně vidí, že se někam ženeme, ale vnitřní ucho v reálu tvrdí, že se nic takového neděje. Výsledkem konfliktu je nevolnost a úprk pro kýbl.

 Nejlepší řešení je samozřejmě pohybovat se ve VR stejně jako ve skutečnosti, chodit si po pokoji jak libo. To je dobré, pokud máte pokoj asi jako hangár a nejste omezeni kabely. Druhé řešení je pohybovat se ve VR pomocí teleportačních skoků, prostě se objevíte o kus dál, ale fakticky pořád stojíte. Nu a nejdražší řešení spočívá v koupi specializované VR plošiny, do které se připojíte, pověsíte, zaháknete a pak už můžete fungovat naprosto bez omezení. Cena ale trochu omezující bude, například zařízení Virtuix Omni One koštuje dva tisíce dolarů.

Nyní chytré hlavy na technické konferenci Siggraph 2022 představili systém, který by měl umožnit virtuální plynulý pohyb i těm, kdož dosud měli mořskou nemoc. Systém spočívá v tom, že abyste se pohybovali, musíte se naklonit. Chcete dopředu? Tak se tím směrem nakloňte a stejně to funguje s ostatními směry. 

Vnitřní ucho je tak spokojené, protože nějaký pohyb se opravu děje. K tomu ještě funguje HyperJump tak, že pokud dosáhnete rychlosti, ze které se vám dělá šoufl, přepne se na teleport a v pozadí zní hudba, která uživatele upozorní, že skok se blíží. A ještě ukazuje cestu, kam míříte, tudíž se tím zabrání i teleportační dezorientaci (zní to jak ze scifi filmu). Rozhodně jde o zajímavé řešení, uvidíme zda se rozšíří do VR titulů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama