Jste dobří ve hrách? Možná vidíte ve vyšším framerate a máte super zrak!
i Zdroj: Copilot AI
Novinka Jste dobří ve hrách? Možná vidíte ve vyšším framerate a máte super zrak!

Jste dobří ve hrách? Možná vidíte ve vyšším framerate a máte super zrak!

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

8. 4. 2024 19:30 18

Tak nám vědci zase přišli s tím, že nejsme všichni stejní. Kdo by to byl řekl? Někdo má zrak jako rys a druhý vidí rozmazané šmouhy, jako kdyby si do oka kapal citrón.

Reklama

Obecně tak nějak víme, že lidé se od sebe dost liší. Většina z nás má hlavu, dvě ruce, dvě nohy, dvě oči a další standardní součástky. Jenže velice záleží na tom, jak jsou ty součástky kvalitní. V nové studii chytří lidé zjistili, že někteří z nás vidí svět ve vyšším „framerate“, než jiní. Lidé vidí tak, že převádějí světlo na elektrické impulzy skrz fotoreceptory. Poté signál putuje po optickém nervu do příslušné části mozku, kde se utvoří obraz. A tady záleží na tom, jak kdo má tyhle komponenty přetaktované. 

Jste dobří ve hrách? Možná vidíte ve vyšším framerate a máte super zrak!
i Zdroj: © 2024 Haarlem et al.

Takže tým posbíral 88 dobrovolníků (to je ale zajímavé číslo, že), nasadili jim na kokos brýle a do těch pustili blikající LED světlo a různé rychlosti. Na základě toho vydestilovali, kdo ještě vidí blikání a kdo už vnímá čistě jen statické světlo. Někteří prohlásili statické světlo už při 35 Hz, jiní viděli blikání i při 60 Hz a pro jednoho účastníka pak zvýšili limit na 80 Hz. Z toho vyplývá, že ve hrách může mít takový superzrak značné výhody. Zatímco jeden vidí raketu až ve chvíli, kdy mu přistane na ksichtu, druhý se jí elegantně vyhne a nepřítele rozmašluje na kousíčky, protože ji vidí déle a má hromadu času zareagovat. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama