kim-dotcom-muze-byt-vydan-do-usa-rozhodl-soud
Novinka Kim Dotcom může být vydán do USA, rozhodl soud

Kim Dotcom může být vydán do USA, rozhodl soud

Mirek Kočí

Mirek Kočí

22. 2. 2017 05:00

Novozélandský soud zamítl odvolání internetového magnáta německého původu Kim Dotcoma a ten tak může být vydán do Spojených států. Tamní justice jej požaduje kvůli obviněním z porušování autorských práv a dalších zločinů. Dotcomovi právníci se chtějí proti verdiktu odvolat.

Reklama

Policie na Novém Zélandu zadržela Dotcoma v lednu 2012 na žádost amerických úřadů. Německo-finský internetový podnikatel strávil měsíc ve vazbě, než byl propuštěn do domácího vězení. Americké úřady tvrdí, že jeho nyní už zablokovaný server Megaupload propagoval ve velkém měřítku online krádeže. Podle prokuratury USA způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů (asi 12,5 miliardy korun) a kriminální činností měl přes server vydělat více než 175 milionů dolarů (přes 4,3 miliardy korun). Dotcomovi hrozí až 20 let vězení.

Kim veškerá obvinění odmítá s tím, že nemůže být odpovědný za činy lidí, kteří se rozhodli využít jeho serveru k ilegálnímu stažení písniček nebo filmů. Američtí žalobci však viní německého rodáka Dotcoma nejen z porušování autorských práv, ale i z praní špinavých peněz a z vydírání.

Začátkem týdne novozélandský soud rozhodl, že podle novozélandského práva Dotcom nemůže být vydán do USA za porušení autorského práva, ale může tam být vydán, aby se zodpovídal z podvodů. Také tři spoluobvinění – Mathias Ortmann, Bram van der Kolk a Finn Batato, mohou být podle soudu do USA vydáni.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama