kirin-990-chce-byt-nejvykonnejsi-mobilni-cip
Novinka Kirin 990 chce být nejvýkonnější mobilní čip

Kirin 990 chce být nejvýkonnější mobilní čip

Mirek Kočí

Mirek Kočí

7. 9. 2019 14:30

Společnost Huawei představila v rámci veletrhu IFA čipset Kirin 990, který zanedlouho dostane nový špičkový smartphone Mate 30. Nový čip navazuje na povedený Kirin 980, oproti němu však přináší výrazně vyšší výkon při nižší spotřebě energie a rozdíly jsou opravdu velké.

Reklama

Už Kirin 980, který měl premiéru například v modelech Mate 20 Pro a P30 Pro, je velmi solidní čip a i v dnešní době nabízí dostatek výkonu. Nástupnický Kirin 990, na který se čekalo poměrně dlouho, jeho schopnosti ale posouvá ještě mnohem dál.

V základu je nový Kirin 7nm čipset poskládaný ze čtyř jader Cortex-A55 s frekvencí 1,9 GHz, dále dvou jader Cortex-A76 tikajících na frekvenci 2,34 GHz a nakonec dvou jader Cortex-A76 s nominálním taktem 2,86 GHz. Společnost mu dělá šestnáctijádrová GPU Mali-G76 s podporou funkce Kirin Gaming + 2.0, která umožňuje ještě lepší spolupráci mezi hardwarovou infrastrukturou a systémem.

Celkový výkon procesorové části oproti Kirinu 980 šel prý nahoru o 20 procent a účinnost se zvýšila dokonce o 30 procent. O třicet procent výkonnější je i grafika, zároveň Huawei slibuje o téměř polovinu vyšší energetickou účinnost.

Kirin 990 chce být nejvýkonnější mobilní čip
i Zdroj: PCTuning.cz

Kirin 990 chce být nejvýkonnější mobilní čip
i Zdroj: PCTuning.cz

Huawei Kirin 990 bude dostupný ve dvou variantách: klasické a s integrovaným 5G modemem. Druhá jmenovaná verze nejenže má jedno velké NPU jádro navíc a premiérově sjíždí z nových 7nm EUV linek od TSMC, ale podporuje také jak nastavené (NSA), tak i samostatné (SA) architektury sítě. Nechybí ani podpora TDD/FDD plnofrekvenčných pásem, což novému Kirinu umožňuje přizpůsobit se hardwarovým požadavkům v různých síťových režimech. Na základě 5G připojení, které přinesl již modem Balong 5000, představený počátkem tohoto roku, poskytuje Kirin 990 (5G) stahování dat rychlostí až 2,35 Gbps a nahrávání dat až 1,25 Gbps. Mimochodem, čip má 10,3 miliardy tranzistorů, to je nejvíce ze všech SoC pro mobily.

Kirin 990 chce být nejvýkonnější mobilní čip
i Zdroj: PCTuning.cz

Kirin 990 chce být nejvýkonnější mobilní čip
i Zdroj: PCTuning.cz

Huawei se v průběhu konference zároveň pochlubil, že v případě osazení telefonu dvěma SIM čipset zvládne obsluhovat na první SIM kartě sítě 5G a na druhé sítě 4G včetně VoLTE. Významně byl vylepšen i záznam videa, kdy se nový procesor postará o výraznou redukci šumu i vzdálených detailů. Uživatelé tak v nových telefonech mohou počítat se zachycením jasnějších a ostřejších obrázků v prostředí se slabým světlem. Natáčení videa má být možné až v rozlišení 8K při 30 fps s aktivovaným HDR. Významný posun kupředu můžeme očekávat také v oblasti umělé inteligence.

Představení prvního zařízení série Mate, poháněného novým superčipem Kirin 990, je naplánováno již na 19. září.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama