klientska-ssd-intel-optane-budou-mit-premieru-spolecne-s-procesory-kaby-lake
Novinka Klientská SSD Intel Optane budou mít premiéru společně s procesory Kaby Lake

Klientská SSD Intel Optane budou mít premiéru společně s procesory Kaby Lake

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

13. 6. 2016 13:00 3

První SSD řady Optane od společnosti Intel, které nabídnout revoluční technologii paměťových čipů 3D XPoint, by měly spatřit světlo světa současně se 7. generací procesorů Intel Kaby Lake. 

Reklama

O tom alespoň vypovídá uniklý slide z prezentace odhalující chystané diskové produkty Intelu pro konec letošního a začátek příštího roku. Z něho jsme se také mohli dozvědět, že Intel chystá minimálně tři řady SSD pod značkou Optane. Odhaleny by měly být koncem tohoto, nebo začátkem příštího roku společně se zmíněnými procesory. Jednotlivé série se budou lišit výkonem a potažmo i cílovou skupinou zákazníků. 

Klientská SSD Intel Optane budou mít premiéru společně s procesory Kaby Lake
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako první by se měly na trhu objevit disky Mansion Beach, které by měly zacílit na náročnější zákazníky z řad nadšenců a profesionálů. Nabídnou podporu standardu NVMe a budou využívat rozhraní PCIe 3.0 x4. Pro méně náročné pak bude určena řada s kódovým označením Brighton Beach, jejíž SSD budou využívat rozhraní PCIe 3.0 se dvěma linkami. Vypadá to, že Intel zcela opomene tradiční SSD s technologií 3D XPoint pro běžné spotřebitele. Přichystané však má také disky Stony Beach, které by měly nabídnout rozumnější ceny. Ty budou využívat výhod rozhraní PCIe 3.0 x2 a budou mít formát M.2.

Klientská SSD Intel Optane budou mít premiéru společně s procesory Kaby Lake
i Zdroj: PCTuning.cz

O něco později (nejspíše až v roce 2018) pak Intel přivede na svět nástupce Stony Beach, který ponese označení Carson Beach. Disky této řady budou mít formát M.2, ale budou dodávány také jako čip s typem pouzdra BGA. Tradiční disky 2,5palcového formátu s 3D NAND flash pamětmi s TLC buňkami pro letošek a asi i příští rok Intel zcela vynechá. 3D XPoint by ale obecně měly být budoucností minimálně pro disky Intel. Měly by totiž kombinovat výhody NAND a DRAM technologií, kdy nabídnout obdobné rychlosti jako DRAM, ale za menší peníze a s nižší spotřebou. 

Zdroj: BenchLife.info

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama