kodova-jmena-pro-radeony-hd-8000-se-objevila-v-ovladacich
Novinka Kódová jména pro Radeony HD 8000 se objevila v ovladačích

Kódová jména pro Radeony HD 8000 se objevila v ovladačích

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

10. 6. 2012 06:00 4

Ty tvoří prozatím pouze dva grafické čipy. Proto je zde možnost, že v nižších segmentech už AMD počítá pouze s APU, které v té době budou mít 512 grafických jader.

Reklama

Po řadě HD 7000 přijde někdy během příštího roku nástupce v podobě HD 8000 a před každým vydáním nových grafických karet se rozjede plno spekulací. Něco je pravda, něco částečná a něco je úplně mimo. Alespoň v oficiálních ovladačích ale každý rok můžeme najít malou nápovědu v podobě kódových jmen jednotlivých čipů. Podle toho se dá zjistit počet modelů apod.

Nyní se již v ovladačích objevily grafické karty architektury Sea Islands, což je právě nástupce dnešních Southern Islands. Prozatím je zde 16 jmen. Tento počet se ale samozřejmě může změnit. Použit bude opět 28nm výrobní proces a nejvýkonnějším čipem bude Venus. Ten pak bude mít dvě verze, XTX , kterou bude osazen Radeon HD 8970 a XT, která bude v Radeonu HD 8950. Je zde také Venus Pro LE, což budou čipy s více deaktivovanými jednotkami a které by měly být částí série HD 8800.

Kódová jména pro Radeony HD 8000 se objevila v ovladačích
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud půjdeme ještě níž, najdeme zdá jádro Oland. To bude používání v sérii HD 8700. Nová generace bude opět založena na architektuře GCN, se kterou přišlo AMD poprvé právě u Southern Islands. Nové čipy by samozřejmě měly být opět výkonnější, energeticky efektivnější a úspornější. Budou se opět vydávat přesně opačným směrem, než nVidia. Bude zde větší zaměření na GPGPU akceleraci.

Celkově jsou zde zatím je dvě jádra, která pokrývají 3 řady. Zbytek by pak teoreticky mohly zastat staré čipy a nebo APU, jelikož třetí generace APU, Kaveri, by již měla mít 512 unifikovaných jader architektury GCN. To je zatím vše. Poslední informací je, že jsou nové grafické karty očekávány v první pololetí roku 2013.

Zdroj: Nordic Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama