Kutil si doma vytiskl obří počítačový větrák jako odpověď na vtip od Corsairu
i Zdroj: Youtube Maker's Muse
Novinka Kutil si doma vytiskl obří počítačový větrák jako odpověď na vtip od Corsairu

Kutil si doma vytiskl obří počítačový větrák jako odpověď na vtip od Corsairu

David Jiránek

David Jiránek

18. 3. 2022 15:00 2

Lepší, výkonnější a doma vyrobený. Kutil ukázal Corsairu, jak má vypadat pořádně silný 500mm větrák do skříně pro obry. Vytisknout si ho teď může každý díky zveřejněnému modelu.

Reklama

Minulý rok Corsair uvedl obří RGB větrák o vnějších rozměrech 500 × 500 milimetrů. Jeho výkon byl docela chabý kvůli nevýkonnému motoru. Šlo tak víceméně o vtip, ačkoliv se model 500mm LL RGB dostal do rukou například Steva z kanálu Gamers Nexus.

Právě na tento větrák odpověděl svým výtvorem Angus Deveson z kanálu Maker's Muse. Na tomto kanále se Angus zabývá zejména 3D tiskem a modelováním. Oba tyto koníčky byly využity na maximum při tvorbě kopie obřího Corsair větráku.

Kutil si doma vytiskl obří počítačový větrák jako odpověď na vtip od Corsairu
i Zdroj: YouTube Maker's Muse

Angus vymodeloval celý větrák od nuly, avšak po vzoru Corsair předlohy. Zároveň se soustředil na fakt, že každá část musela jít snadno vytisknout na 3D tiskárně. Kvůli obřím rozměrům musela být kostra větráku tisknutá na několik částí.

O pohon se stará elektrický motor s výkonem až 1 500 W, který dokázal lopatky roztočit až nebezpečně rychle. Při finálních zkouškách musel být větrák pevně připoután ke stolu, jinak by uletěl.

Samozřejmě nechybí RGB podsvícení a regulování otáček je řízeno na dálku. O napájení se starají autobaterie. Celý proces tvorby a testování si můžete prohlédnou na videu níže.

Nutno podotknout, že autor větráku došel na limit použitých materiálů. Při jednom závěrečném testu totiž roztavil ozubená kolečka spojující motor a samotný větrák. Naopak balanc lopatek i středové části vypadal na první pohled obstojně.

Samotný 3D model prodává Maker's Muse na svém webu za 20 dolarů. Šikovný kutil si tak může vytisknout stejný. Většině uživatelů budou ovšem stačit klasické větráčky od Corsairu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama