larrabee-neni-prakticke-hrace-nejspise-oslovi-ale-az-za-nekolik-let
Novinka Larrabee není praktické, hráče nejspíše osloví, ale až za několik let

Larrabee není praktické, hráče nejspíše osloví, ale až za několik let

Jan Černý

Jan Černý

23. 9. 2010 10:30 12

Intelu patří v počtu prodaných grafických karet první příčka, bohužel jenom díky těm integrovaným v čipsetu. Situaci nezmění ani první generace grafických karet Knights Ferry.

Reklama

Intel se více než poslední 10 let věnoval pouze vývoji integrovaných grafických jader v čipové sadě. Jejich výkon nikdy neoslnil a moderní funkce jako akceleraci přehrávání videa přidal až po silném tlaku uživatelů. Nikdo však nepochybuje o tom, že jeho procesory patří z hlediska instrukčních sad a architektury k tomu nejmodernějšímu, co se dá koupit. A právě toho využil při vývoji grafické karty Knights Ferry. Určitou roli v tom hrála i inspirace Nvidií a její CUDA v oblasti GPGPU operací.

Larrabee není praktické, hráče nejspíše osloví, ale až za několik let
i Zdroj: PCTuning.cz

Architektura Larrabee je díky plně programovatelným x86 jádrům spíše než na specializované grafické operace zaměřena na výpočty. Jinými slovy, karta Knights Ferry možná zvládne zpracovat větší škálu instrukcí, ale bude při tom méně efektivní. Renderování tak bude pro grafické jádro mnohem složitější a karta spotřebuje mnohem více energie. Dá se tedy hovořit o výrazně nevýhodném poměru výkon na watt. Thomas Piazza z Intelu to komentoval slovy: „Myslím, že je nepraktické se snažit udělat všechny funkce pomocí softwaru,“ v rozhovoru pro TechRadar UK. Jak se zdá, i tak velká a úspěšná společnost jako Intel si je vědoma své chyby a připouští, že vývoj Larrabee měl být zaměřený jiným směrem.

Larrabee není praktické, hráče nejspíše osloví, ale až za několik let
i Zdroj: PCTuning.cz
Larrabee není praktické, hráče nejspíše osloví, ale až za několik let
i Zdroj: PCTuning.cz

Má šanci se Knights Ferry se prosadit? Věřím tomu, že po určitých úpravách architektury pro hráče a domácnosti rozhodně ano (např. přidat specializované SP). A to i přesto, že poslední dedikovanou grafickou kartu vydal Intel před více než 12 10 lety (i740 i752). Prohlédněte si například současné portfolio. Procesory patří k absolutní špičce, za AMD zaostávají jen v poměru cena/výkon. SSD disky jsou překonány pouze konkurenčními modely s řadiči SandForce (a těch není mnoho), jiné disky však hodně ztrácí v náhodném zápisu malých bloků dat. A čipové sady? Kromě absence USB 3.0 a SATA 6 Gb/s jsou také lepší, než ty, které nabízí konkurence. Jediný produkt, který není až tak dobrý, je Atom, ale zde pomohla poměrně tvrdá politika prodat svůj produkt za každou cenu.

Na toto téma doporučujeme:


Zdroj: NordicHardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama