ma-cinsky-green-dam-smysl
Novinka Má čínský Green Dam smysl?

Má čínský Green Dam smysl?

Martin Stančík

Martin Stančík

29. 9. 2009 00:00

Výzkumný pracovník na University of Michigan vydal nástroj, díky kterému mohou Číňané na svých počítačích vypnout kontroverzní software Green Dam.  

Reklama

Aplikaci Dam Burst vytvořil Jon Oberheide a uživatelé v Číně díky ní mohou deaktivovat software, díky kterému čínská vláda cenzuruje internet. Výhodou Dam Burstu je - na rozdíl od podobných programů - to, že uživatel nepotřebuje na počítači administrátorská práva. V dokumentaci k softwaru se doslova píše, že sekundární efekt při použití Green Burstu je zvýšení bezpečnosti koncového uživatele, neboť počítačoví piráti se v současné době snaží využít chyb v programu Green Dam k proniknutí do systému nic netušícího uživatele. Pokud tedy Green Dam uživatelé nebudou mít nainstalován na svém systému, mohou se vyhnout i těmto hrozbám.

Má čínský Green Dam smysl?
i Zdroj: PCTuning.cz

Čínská vláda původně nařídila, aby byl Green Dam od července nainstalován na všech počítačích, které budou v zemi prodávány. Toto nařízení však po celém světě způsobilo poprask, a tak tamní vláda celý proces odložila na neurčito. Green Dam je v současné době pouze nainstalován na vládních počítačích a na zařízeních ve školách, které jej však - navzdory vysoké pokutě - čím dál více odinstalovávají, neboť se zjistilo, že Green Dam je nekompatibilní s celou řadou výukových programů. Když k tomu přidáme i výše popsaná bezpečnostní rizika softwaru, není Green Dam jistě ničím, co by běžný uživatel chtěl na svém stroji mít nainstalováno.

Zdroj: ZDNet
 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama