Maker Faire se vrací. Kutilové se sejdou za měsíc na Pražské tržnici
i Zdroj: Maker Faire
Novinka Maker Faire se vrací. Kutilové se sejdou za měsíc na Pražské tržnici

Maker Faire se vrací. Kutilové se sejdou za měsíc na Pražské tržnici

David Jiránek

David Jiránek

16. 8. 2022 12:40

Oblíbený festival Maker Faire Prague se už podruhé za sebou uskuteční v zářijovém termínu, tentokrát v novém prostředí. Akce proběhne 17. a 18. září na Pražské tržnici.

Reklama

Bastlíři, kutilové, inovátoři, řemeslníci a další tvůrčí lidé se již 17. a 18. září sejdou na Maker Faire v areálů Pražské tržnice. Pátý ročník této akci bude hostit bezmála 150 makerů z ČR i celého světa. Čekat můžete vydatnou dávku workshopů, praktických ukázek, prezentací projektů, prototypů z oblasti 3D tisku, elektroniky, řemesel, robotiky, udržitelnosti či designu.

Pro makery a kutily je do 18. 8. otevřený přihlašovací portál všech zářijových festivalů Maker Faire v ČR. Přihlášky podané do tohoto termínu se zařadí do slosování o 3D tiskárnu společnosti PRUSA Research generálního partnera všech Maker Faire v ČR.

Maker Faire se vrací. Kutilové se sejdou za měsíc na Pražské tržnici
i Zdroj: Maker Faire

Holešovice – čtvrť makerům zaslíbená

Pokud bychom o některé z pražských čtvrtí mohli mluvit jako o makerské, byly by to rozhodně Holešovice. Tamní Průmyslový palác na Výstavišti hostil tři ročníky festivalu Maker Faire Prague, sídlo tam má největší výrobce 3D tiskáren Prusa Research a aktuální ročník největšího českého festivalu Maker Faire letos hostí tamní Pražská tržnice.

„Průmyslový palác v současnosti prochází rekonstrukcí a my jsme rádi, že se nám podařilo přesunout Maker Faire Prague právě do Pražské tržnice. Její areál má dostatečné kapacity pro akci naší velikosti, projekty se můžou být v závislosti na svém charakteru prezentovat venku i vevnitř, a navíc má toto místo postindustriální atmosféru, která se pro náš festival perfektně hodí,“ říká o novém místě Ondřej Kašpárek, programový ředitel festivalu.

Maker Faire se vrací. Kutilové se sejdou za měsíc na Pražské tržnici
i Zdroj: Maker Faire

Domy ze stavebnice, model létající motorky i palačinková tiskárna

Festivaly Maker Faire jsou známé svou pestrostí a rozmanitostí a program tohoto pražského to jen potvrzuje. Na své si přijdou malí i velcí návštěvníci, na místě si totiž budou moct vyzkoušet ovládání podvodního dronu, vyrobit padák pro svého LEGO® panáčka, nebo prohlédnout model vyvíjené létající motorky typu VTOL. Mlsouni si můžou pochutnat na palačince vytištěné na 3D tiskárně a zájemci o domy budoucnosti se seznámí s možnostmi modulární stavby pomocí obří stavebnice. Makerské hnutí podporuje také sdílení, učení a vytváření v rámci tvůrčí komunity. Své místo na Maker Faire Prague tak spolu se svými výtvory mají otevřené dílny z řady míst v ČR, zájmové spolky a kroužky (nejen ty dětské) a jiné edukační projekty. Během festivalu se také koná řada tematických workshopů, na nichž si budou návštěvníci moct sami vyzkoušet výrobu konkrétních věcí pod vedením zkušeného instruktora. Děti i dospělí si můžou postavit robota, který hází míčky na přesnost, vyrobit peněženku z kazety nebo designový magnet.

Maker Faire se vrací. Kutilové se sejdou za měsíc na Pražské tržnici
i Zdroj: Maker Faire

„Program letošního Maker Faire Prague bude pestrý a mohli bychom ho rozdělit do čtyř bloků, které se částečně prolínají. Environment & City poukazuje na důležitost udržitelnosti a vztahu k životnímu prostředí, a také na prostředí, z nějž maker vychází a v němž se pohybuje. Blok Robotika a AI reflektuje současné technologické trendy a jejich přínosy a limity pro makery. V další sekci se zaměříme na digitální řemesla, podnikavost a vzdělávání, které poukazují na možný přesah makerství jako koníčku do reálného života a obživy. Mnoho makerů podniklo cestu od drobných projektů k vlastnímu podnikání a řadu dalších to čeká. Čtvrtý blog Art & Design zdůrazňuje uměleckou podstatu mnoha projektů. Kombinace moderních technologií, netradičního materiálu a vlastní pohled na věc umožňuje tvůrcům vytvářet mnoho zajímavých objektů, které mají vysoké umělecké kvality,“ shrnuje program Ondřej Kašpárek

Maker Faire se vrací. Kutilové se sejdou za měsíc na Pražské tržnici
i Zdroj: Maker Faire

Co Čech, to maker: Maker Faire na podzim v regionech

O lidech v Česku se traduje, že jsou šikovní a jsou schopni vyrobit a vymyslet spoustu věcí. To potvrzuje i rostoucí makerská komunita, která se nekoncentruje pouze v Praze. Kutily, bastlíře a tvůrce najdete v každém kraji. Ti si můžou prostředí festivalu Maker Faire během podzimu vyzkoušet v rámci menších lokálních akcí na různých místech České republiky. “Máme radost, že se z Maker Faire stává celorepublikový fenomén. Festivaly budujeme po celé republice, pražský Maker Faire je ale jednoznačně “Mekkou” všech českých makerů,” dodává Kašpárek. 

O víkendu 10.-11. září se uskuteční Maker Faire v Českých Budějovicích, 24. září v Mladé Boleslavi, 8. října v Liberci. Druhý největší Maker Faire v ČR bude hostit 22. – 23. října Brněnské výstaviště a 12. listopadu Olomouc.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama