malware-zamereny-na-tezbu-kryptomen-utoci-i-v-cr
Novinka Malware zaměřený na těžbu kryptoměn útočí i v ČR

Malware zaměřený na těžbu kryptoměn útočí i v ČR

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 2. 2018 17:00

Check Point zveřejnil nejnovější Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého došlo v prosinci loňského roku k prudkému nárůstu malwaru těžícího kryptoměny. Výzkumníci zjistili, že ovlivněno bylo 55 % organizací po celém světě. Zároveň byl vydán žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků.

Reklama

I když v žebříčku došlo k řadě velkých přesunů, Česká republika i v prosinci patřila mezi nejbezpečnější země a v Indexu hrozeb se umístila na 116. příčce. Slovensko také nezaznamenalo nějaký větší posun a umístilo se na 92. pozici. Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístila už popáté za sebou Dominikánská republika.

Check Point navíc zjistil, že kódy pro těžbu kryptoměn byly záměrně vkládány i do některých velmi navštěvovaných a známých webových stránek, zejména zaměřených na streamování médií a sdílení souborů, aniž by o tom uživatelé byli informováni. A zatímco některé z těchto aktivit jsou legální a legitimní, nástroje mohou být hacknuté ve snaze získat větší výkon a generovat vyšší příjmy, takže pak může být využíváno až 65 % výkonu procesoru počítače.

 Malware zaměřený na těžbu kryptoměn útočí i v ČR
i Zdroj: PCTuning.cz

Novou jedničkou mezi škodlivými kódy nejčastěji použitými k útokům na organizace se stal v prosinci Coinhive, malware těžící kryptoměny, který z první pozice sesadil malvertisingovou kampaň RoughTed. Na druhém místě se udržel exploit kit Rig ek. Nově se do Top 10 dostal Cryptoloot, další malware zaměřený na těžbu kryptoměn, který se posunul dokonce až na 3. příčku.

Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. Na síle znovu nabírá ransomware. Globeimposter se vrátil mezi nejaktivnější malwarové rodiny a posunul se rovnou na první místo.

Zdroj: Check Point

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama