microsoft-bude-mozna-zazalovan-kvuli-jmenu-vista
Novinka Microsoft bude možná zažalován kvůli jménu Vista

Microsoft bude možná zažalován kvůli jménu Vista

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

27. 7. 2005 00:00 9

Ano, je to tak. Zdá se, že někdo z oddělení vymýšlení názvů si tak trochu "vypůjčil" jedno jméno od sousedů. S názvem nové verze Windows totiž kromě části uživatelů není spokojena společnost Vista, sídlící v Redmondu.

Reklama

Společnost Vista byla založena roku 1999. Její zakladatel, John Wall, nebyl příliš nadšen volbou Microsoftu pojmenovat operační systém s pracovním názvem Longhorn podle jeho firmy a údajně ještě zváží všechny možnosti, z nichž jedna je hnát Microsoft před soud. Ten se však nebojí, protože slovo Vista hodlá používat pouze ve spojení "Windows Vista" nebo "Microsoft Vista" a takto nějak si i Microsoft nechal jméno zaregistrovat. Inu, dobré sousedské vztahy nadevše...

Microsoft bude možná zažalován kvůli jménu Vista
i Zdroj: PCTuning.cz

Webové domény, které si softwarový gigant též zaregistroval, vyvolávají spekulace o ostatních možných jménech nového OS - nejčastěji Windows 07 nebo Windows Ruby. Microsoft si však "pro sichr" zaregistroval i domény windowssapphire.com, windowsemerald.com a windows06.com. Zatímco od agenta 007, maskota ATi a Esmeraldy žaloba nejspíše nehrozí, se známým výrobcem grafických karet by mohly být problémy. Možná by bylo lepší, kdyby se Microsoft vrátil ke starému systému číslování jako 95, 98 a 2000, nebo zůstal u jména Longhorn, které se za čas, kdy podle původních plánů měl být nový OS už dávno vypuštěn, stalo téměř lidovým.

Nakonec stručný přehled, jak se původně jmenovaly předchozí verze Windows, a jak je známe my:
Chicago -> Windows 95 (1995)
Memphis -> Windows 98 (1998)
Whistler -> Windows eXPerience (2001)
Longhorn -> Windows Vista...? (koncem 2006)
Blackcomb - pracovní název verze, která přijde po Longhornu

Zdroj: The Inquirer, The Seattle Times, THG

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama