Microsoft ulovil šéfa OpenAI pár dní po jeho odchodu, stovky zaměstnanců chtějí jít za ním
i Zdroj: AP Photo/Barbara Ortutay
Novinka Microsoft ulovil šéfa OpenAI pár dní po jeho odchodu, stovky zaměstnanců chtějí jít za ním

Microsoft ulovil šéfa OpenAI pár dní po jeho odchodu, stovky zaměstnanců chtějí jít za ním

David Jiránek

David Jiránek

20. 11. 2023 16:40

Společnost OpenAI si zažila krušný týden. Po vydařené vývojářské konferenci se muselo omezit ChatGPT, načež neshoda mezi vedením a CEO společnosti vyústila k odchod nejvýše postaveného člověka.

Reklama

Ještě minulý týden Sam Altman vedl vývojářskou konferenci, která vzbudila pozitivní ohlasy. Novinky do ChatGPT, vlajkové lodě společnosti OpenAI, zaujaly řadu uživatelů. Firma tak musela omezit nové registrace prémiového předplatného. Pouhých pár dní na to Sam Altman oznámil odchod z OpenAI. Důvodem byly neshody s představenstvem společnosti. V tu chvíli se rozjel kolotoč, který dnes zřejmě ukončil Microsoft.

Altman 18. listopadu podle několika zdrojů opět mluvil s představenstvem společnosti, které bylo pro jeho návrat. O den později už vypadal návrat Altmana v očích OpenAI pozitivně. Avšak následně do situace vstoupil Microsoft.

Microsoft CEO následně sdílel, že Sam Altman a spoluzakladatel OpenAI Greg Brockman se připojují k Microsoftu. Altman přitom obdrží titul CEO nově vzniklého AI týmu. Takovou pozici má jen pár lidí v Microsoftu, například Phil Spencer je CEO herní divize. Nejspíše tak Microsoft založí větší odnož, která se bude specializovat na umělou inteligenci.

Samotný Microsoft přitom s OpenAI blízce spolupracoval. ChatGPT využívá servery Azure a umělou inteligenci chtěla společnost zabudovat do řady produktů.

Aktuálně v OpenAI pracuje okolo 700 zaměstnanců a již přes 500 jich vyjádřilo podporu pro Altmana v podobě odchodu z OpenAI k Microsoftu. Pokud by k tomu došlo, mohlo by to znamenat velkou změnu na poli umělé inteligence. Vývoj ChatGPT by jistě zpomalil a Microsoft by měl v rukou vědomosti a znalosti na to, stát se v této oblasti hlavním hráčem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama