ms-a-sony-v-nasem-obyvaku
Novinka MS a Sony v našem obýváku?

MS a Sony v našem obýváku?

Martin Stančík

Martin Stančík

21. 8. 2009 00:00

Oba rivalové se snaží nabídnout zábavu „all inclusive“  

Reklama

Xbox 360 společnosti Microsoft a PlayStation 3 od Sony vedou neustálý souboj o kontrolu nad trhem s videohrami - nyní ještě podpořený narůstající oblibou digitální distribuce. Tito dva rivalové mají desítky milionů uživatelů, které se snaží přimet k používání jejich „all in one“ služeb, které by jim nabídly filmy, hry, televizní show a hudbu. Mnoho zákazníků však tyto služby, o kterých se zmíníme níže v globálním měřítku zatím nevyužívá.

MS a Sony v našem obýváku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Obě společnosti mají své online distribuční kanály - Xbox Live a PlayStatinon Network, jejichž souhrnné tržby dosáhnou v roce 2009 jedné miliardy dolarů, přičemž Microsoft má hodně navrch. Uživatelé Xbox Live Gold platí ročně 50$ za služby zahrnující multiplayerové hraní a přístup k Netflixu. PSN pak nabízí online hraní zdarma. Ale Microsoft během let získal stabilní základnu tzv. „Gold“ uživatelů, která se v současné době pohybuje na hranici 11 milionů aktivních členů. Microsoft to zkrátka udělal jednoduše – začal online hraním, pak do nabídky přibyly filmy a nyní se chystá rovnou na internetovou televizi.

MS a Sony v našem obýváku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Xbox 360 je v USA v prodejích na druhém místě, PS3 je třetí, ale jeho nedávné zlevnění by mohlo pomoci prodeje opět nastartovat. Nejlépe prodávanou konzolí je Wii od Nintenda, které nabízí nejvíce zábavy pro občasné hráče a celé rodiny. Microsoft a Sony jsou obrovské společnosti, a herní byznys je jen malá část jejich zájmu, ale obě se snaží tento trh ovládnout. Budoucnost vidí obdobně – v digitální distribuci. Xbox Live zahájil provoz v roce 2002, PSN začalo o čtyři roky později, ale Sony plánuje v nejbližší době jeho výrazný rozvoj.
 

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama