msi-zahajilo-v-evrope-prodej-itx-zakladni-desky-j1800i
Novinka MSI zahájilo v Evropě prodej ITX základní desky J1800I

MSI zahájilo v Evropě prodej ITX základní desky J1800I

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

16. 1. 2014 06:00 4

ITX základních desek je jako šafránu, proto se nyní MSI rozhodlo vydat základní desku J1800I, která je osazena SoC ze série Bay Trail z dílny Intelu. 

Reklama

Nejprve trocha historie. Před několika lety zaskočilo AMD společnost Intel vydáním nízkonapěťového APU Brazos. Brazos byl před dvěma lety velkým hitem a Intel musel odpovědět vydáním několika nových Atomů, společně s nízkonapěťovými čipy Celeron. 

Nyní když byla vydána první APU Kabini, založená na architektuře Jaguar, a začínají se také objevovat první základní desky s podporou těchto čipů, by se mohlo zdát, že vydání ITX základních desek s těmito čipy nestojí nic v cestě. Bohužel Intel byl tentokráte rychlejší a několik desek formátu ITX už se konkurenčního SoC Bay Trail dočkalo. A právě jednou z těchto desek je J1800I do MSI, která nyní míří do Evropy. 

Deska MSI J1800I je založena na dual-core SoC Celeron J1800 s frekvencí 2,41 GHz. Deska nabídne dva DD3 SO-DIMM sloty, do kterých je možné nainstalovat až 8 GB RAM pamětí. K dispozici je také jeden PCIe 2.0 x1 slot a dva porty pro připojení SATA disků. Co se týče konektivity, je deska vybavena zadním I/O panelem s VGA, DVI-D a HDMI výstupy a nechybí ani dvojice USB 3.0 portů a čtveřice USB 2.0 procesorů. Klávesnici a myš je možno připojit klasickými PS/2 konektory.

MSI zahájilo v Evropě prodej ITX základní desky J1800I
i Zdroj: PCTuning.cz

SoC Celeron má maximální navržený tepelný výkon pouhých 10 W, proto se MSI rozhodlo pouze pro pasivní chlazení. Vzhledem k nízké provozní teplotě čipů se pravděpodobně s pasivním chlazením setkáme u všech ITX základních desek, založených na SoC Bay Trail. Nezbývá než dodat, že nová ITX deska z dílny MSI se začne v Evropě prodávat za cenu 74 €, což něco málo přes 2 000 Kč. Díky této ceně a v případě dokoupení všech 8 GB podporovaných RAM pamětí, si můžete pohodlně sestavit váš domácí HTPC systém za cenu do 5 000 Kč.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama