na-cechy-miri-dalsi-vlna-vyderacskych-e-mailu-podvodnici-chteji-13-500-kc
Novinka Na Čechy míří další vlna vyděračských e-mailů. Podvodníci chtějí 13 500 Kč

Na Čechy míří další vlna vyděračských e-mailů. Podvodníci chtějí 13 500 Kč

Mirek Kočí

Mirek Kočí

4. 4. 2019 14:00 7

ESET varuje před další vlnou podvodných e-mailů, které cílí na české uživatele. Útočníci se je snaží vydírat výhružkou zveřejnění videozáznamu uživatele v choulostivých situacích. Bezpečnostní experti upozorňují veřejnost, že se jedná o podvod. Podobná vlna podvodných zpráv se objevuje v České republice poměrně často, naposledy v únoru letošního roku.

Reklama

Útočník se v česky psaném textu obětem snaží namluvit, že již měsíce sleduje jejich počítač, má k dispozici seznam kontaktů, soubory a především inkriminující video nahrávku. Zároveň je v e-mailu varuje, že pokud nezaplatí částku 13 500 korun v bitcoinech, video rozešle na všechny kontakty, které z napadeného e-mailového účtu získal.

Oproti obdobným zprávám z minulosti je nynější útok propracovanější. Stejně jako minulosti požaduje platbu v bitcoinech. E-mail ale hovoří plynulou a správnou češtinou, částka je specifikována v korunách namísto eur, pro platbu posílá obětem QR kód, aby nemuseli přepisovat přesnou adresu peněženky. Mnoho uživatelů se tak může nechat zmást.

„Je možné, že si útočníci vybírají i okruhy obětí podle portálů, kde mají e-mailové schránky. Dnes jsme zaznamenali větší množství dotazů majitelů schránek na portálu Seznam.cz, v případě minulé vlny v únoru se nás naopak více dotazovali lidé, kteří mají e-mailové schránky na Centrum.cz a Tiscali.cz,“ řekl Pavel Matějíček, manažer technické podpory české pobočky ESET. Dodává, že výběr obětí je spíše náhodný. Útočníci podle něj rozesílají podobné zprávu na masy lidí a čekají, kdo se chytí. Proti vlně podvodných e-mailů už na Facebookových stránkách vydala varování i Policie České republiky.

Podobný e-mail se v minulém týdnu šířil i na Slovensku. Rozdíl byl především v jazyce e-mailu, který byl napsaný angličtinou, absencí QR kódu pro zadání platby a celkové částce. Ta byla oproti té české bezmála dvojnásobná. Útočníci žádali o 1 000 amerických dolarů. Co ale obě kampaně spojuje je téma pornografie.

Na Čechy míří další vlna vyděračských e-mailů. Podvodníci chtějí 13 500 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: ESET

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama