Nadační fond Twisten Foundation podpoří mladé lidi a hráče s psychickými problémy
i Zdroj: Twisten Foundation
Novinka Nadační fond Twisten Foundation podpoří mladé lidi a hráče s psychickými problémy

Nadační fond Twisten Foundation podpoří mladé lidi a hráče s psychickými problémy

David Jiránek

David Jiránek

5. 12. 2023 19:50

V červnu roku 2023 opustil herní komunitu uznávaný profesionální hráč Valorantu Karel Ašenbrener. Na jeho počest nyní vzniká nadační fond, který se zaměří na mladé a jejich psychické problémy.

Reklama

Karel Ašenbrener vystupoval mezi hráči pod přezdívkou Twisten a brzy po vydání kompetitivní střílečky Valorant našel angažmá ve špičkových týmech. Tím posledním se stal francouzský celek Vitality, který reprezentoval na té nejvyšší úrovní v rámci evropské ligy. Úspěšně rozjetá kariéra ale skončila předčasně dne 7. června, kdy přišla zdrcující zpráva. Twisten prohrál boj s depresemi a sebral si život.

Twistenovo kariéru zachycuje dokument vydaný ve spolupráci s jeho rodinou, organizátory ligy a samotným týmem, kde hráč působil. Na jeho odkaz nyní navazuje nadace Twisten Foundation.

Cílem Twisten Foundation je snížit počet dospívajících trpících psychickými problémy, a snížit tak i počet sebevražd mezi teenagery. Nadace chce poskytovat finanční prostředky na úhradu služeb soukromých odborníků ze sociálně znevýhodněných rodin. Zároveň hodlá podpořit preventivní vzdělávací akce. Cílit bude na mladé skrze odborníky, ale i influencery a streamery, se kterými se mladí ztotožňují.

Zakladatelé chtějí bořit mýty ohledně esportu. Depresemi totiž trpí i jiní vrcholoví sportovci. Společnou příčinou je primárně tlak na výkon a výsledek. Sám Twisten byl jako mladý velmi aktivní a hrál závodně fotbal nebo jezdil na snowboardu.

Twisten zároveň při svém působení ve Vitality podporoval neziskové organizace a charitu.

Nadační fond založila rodina Twistena, matka Ivana, otec Karel a dva bratři. Dohromady vložili základní jmění ve výši 250 tisíc korun. První projektem bude 15. prosince charitativní turnaj Sazka No rivals. Výtěžek z této akce společnost Sazka zdvojnásobí a pošle až jeden milion korun fondu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama