nahradte-pevnou-linku-usb-telefonem
Zábava Článek Nahraďte pevnou linku USB telefonem

Nahraďte pevnou linku USB telefonem

Michal Učeň

Michal Učeň

15. 3. 2006 01:00 15

Poslední dobou se začala rozmáhat mánie jménem IP telefonování, a to hlavně díky programu Skype a možnosti telefonovat takřka po celém světě prostřednictvím počítače za pár haléřů za minutu. Často se tak setkáte s možností nakoupit Skype minuty nebo je dokonce někteří výrobci hardwaru přibalují jako bonus ke svým produktům.

Reklama

Přestože název by spíše padl do oka některé z asijských firem, společnost YAMAMOTO GROUP  vznikla v roce 2002 a expandovala do Velké Británie roku 2004. Od svého počátku se zabývá internetovými aplikacemi specializovanými na on-line telefonování. Mezi přední produkty patří víceméně USB telefony, ať už obdobu našeho Jablotronu v podobě stolního telefonu až po kousky podobné mobilním telefonům, ovšem s kabelovým připojením k počítači. Právě jeden z nich si představíme právě dnes.

Nahraďte pevnou linku USB telefonem
i Zdroj: PCTuning.cz


Model DeskPhone, který imituje klasický telefon

Obsah balení

Balení přístroje je vyrobeno z tvrdého papíru a bezpečně ochrání přístroj při přepravě. Najdete v něm telefon zakončený USB kabelem, uživatelskou příručku a grafické schéma instalace, CD s programem Skype, manuálem a pomocným programem SkypeMate.

Nahraďte pevnou linku USB telefonem
i Zdroj: PCTuning.cz

Parametry přístroje

  • komunikace mezi dvěma PC nebo PC/pevnou linkou

  • zabudovaný ovladač(není nutná instalace přístroje)

  • připojení přes USB 1.1 (2.0 kompatibilní)

  • napájení přes USB

  • zjištění a zobrazení volajícího na displeji

  • 12,2 cm x 4,6 cm x 2,5 cm (výška x šířka x tloušťka - v nejširším bodě)

  • 8 volitelných vyzvánění

Nahraďte pevnou linku USB telefonem
i Zdroj: PCTuning.cz

Instalace

Přístroj má v sobě zabudovaný ovladač, takže se o instalaci samotného přístroje starat nemusíte, po zapojení do USB portu ho operační systém sám detekuje. Telefon je přizpůsoben programu Skype a tak s jiným komunikačním nástrojem asi fungovat nebude.

  • prvním krokem je nainstalování programu Skype a registrace
  • dále instalace přídavného software SkypeMate, který zajišťuje komunikaci s telefonem
  • jakmile jsou oba programy aktivní a ve stavu online, je možné volat
Nahraďte pevnou linku USB telefonem
i Zdroj: PCTuning.cz


Program CallMe (SkypeMate) zajišťuje komunikaci s přístrojem a nastavení úrovně hlasitosti

Popis Yamamoto USB VoIP Phone

Telefon má tvar trošku zastaralého mobilu s průměrnými rozměry, vyrábí se v několika barevných variantách a pro náš účel posloužila obyčejná verze Grey. Je škoda, že výrobce nepřidal nějaký ten stojan, telefon je totiž na krouceném kabelu a tak může díky jeho pružnosti občas spadnout se stolu. Hmotnost je přiměřená faktu, že uvnitř nejsou žádné baterie, o napájení se stará počítač prostřednictvím USB kabelu.

Nahraďte pevnou linku USB telefonem
i Zdroj: PCTuning.cz

Tlačítka jsou z tvrdého plastu se stříbřitým postřikem, od kterého lze časem očekávat, že se podobně jako u mobilů sedře. Displej není podsvícený, čitelnost je průměrná i za dobrého osvětlení.

Nahraďte pevnou linku USB telefonem
i Zdroj: PCTuning.cz

Na zadní straně je reproduktor vyzvánění s dostatečnou hlasitostí.

Nahraďte pevnou linku USB telefonem
i Zdroj: PCTuning.cz

Telefonování s použitím programu Skype

Přestože zpracování a vzhled není příliš reprezentativní, praktické použití vymyslel výrobce celkem pěkně. Program Skype aktivujete stisknutím některého z tlačítek na klávesnici(musíte být samozřejmě online a program musí být spuštěný alespoň na liště Start.) Poté můžete šipkami projíždět seznam na počítači, případně se přepnout na ruční vkládání čísla nebo historii hovorů. Pokud chcete někomu zavolat, stačí stisknout zelené sluchátko a už voláte jako s běžným telefonem. Hovor ukončíte červeným tlačítkem.

Protože už funguje možnost zakoupení vlastního regulérního čísla a tak možnost, aby vám volali i ostatní, můžete také hovory přijímat(samozřejmě i ty internetové). Při příchozím hovoru se na displeji zobrazí jméno volaného a začne sám zvonit(o vyzvánění se tedy už nestarají repráčky nebo sluchátka počítače). Hovor opět jednoduše přijmete zeleným, respektive ukončíte červeným sluchátkem. Vyzvánění je možné změnit, bohužel takové možnosti jako u mobilního telefonu nečekejte - na výběr je osm monotónních melodií, které se volí tlačítkem "#".

Nahraďte pevnou linku USB telefonem
i Zdroj: PCTuning.cz


Program Skype je v současné době nejpoužívanější software v oblasti IP telefonie

Zvuk reproduktoru i mikrofonu je relativně čistý, bohužel i přes maximální nastavení v programu SkypeMate se mi zdál moc tichý.

Zhodnocení

Telefon Yamamoto USB VoIP Phone OverGrey ve spojení s počítačem vytváří zajímavou iluzi pevné linky, které s pomocí služby zakoupení kreditu a regulérního čísla, chybí ke skutečnosti opravdu málo. Mezi záporné vlastnosti lze počítat horší vzhled, kabelové provedení a nutnost mít zapnutý počítač, aby se dal hovor přijmout. Telefon lze snadno nahradit jakýmkoliv headsetem, na druhou stranu pak není telefonování nezávislé třeba na poslechu hudby či spuštěném filmu. Na trhu existuje spousta, možná o třídu lepších produktů, VoIP Phone je jednou z možných variant. V internetových obchodech ho seženete za cenu lehce přesahující hranici 800 kč s DPH.

Nahraďte pevnou linku USB telefonem
i Zdroj: PCTuning.cz


- Kliknutím na fotografii ji zvětšíte -

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama