NATO chce mít plán B pro podmořské kabely, vyvíjí satelitní systém
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilot AI
Novinka NATO chce mít plán B pro podmořské kabely, vyvíjí satelitní systém

NATO chce mít plán B pro podmořské kabely, vyvíjí satelitní systém

David Švrček

David Švrček

NATO financuje projekt zaměřený na udržení internetového připojení v případě útoku na podmořské kabely. Cílem je vyvinout systém satelitů, které kabely nahradí.

Reklama

Vzhledem k rostoucímu napětí a obavám z možného útoku na podmořské kabely zeměmi jako Rusko, Čína nebo Severní Korea se NATO rozhodlo financovat výzkum zaměřený na zajištění nepřerušeného internetového připojení přes satelity. Vědci z USA, Islandu, Švédska a Švýcarska pracují na vývoji systému, který by umožnil přesměrování internetového provozu z poškozených podmořských kabelů na satelity. Tento projekt, podporovaný grantem za 433 600 dolarů (10 000 000 Kč) z programu Věda pro mír a bezpečnost, má za cíl vytvořit funkční návrh modelu během dvou let.

NATO chce mít plán B pro podmořské kabely, vyvíjí satelitní systém
i Zdroj: NATO

Projekt se zaměří na efektivní detekci hrozeb pro podmořské kabely a vývoj technologie, která umožní přesměrování dat. Zúčastněné firmy, jako Viasat Inc. a Sierra Space Corp., spolu s islandskou kyberbezpečnostní společností Syndis, pracují na prototypu, který bude postupně testován a pokud splní veškeré mezinárodní požadavky, bude uveden do provozu.

Po incidentu s plynovodem Nord Stream 2 NATO zřídilo centrum pro koordinaci ochrany podmořské infrastruktury. Evropská komise také varovala před nutností zvýšení bezpečnosti podmořských kabelů, což potvrzuje důležitost tohoto projektu v současném globálním napětí. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama