Návod jak nastavit VPN na Windows a telefonu
i Zdroj: Stefan Coders / Pexels
Novinka Návod jak nastavit VPN na Windows a telefonu

Návod jak nastavit VPN na Windows a telefonu

Komerční sdělení
23. 5. 2023 18:30

VPN je stále populárnější služba, která vám pomůže zůstat anonymními na internetu. Zároveň díky virtuální privátní síti získáte přístup k lokálně uzamčenému obsahu, což mohou být například filmy a seriály. Jak ale VPN nastavit? Podíváme se na snadné nastavení ve Windows, iOS a Androidu.

Reklama

Trojici operačních systémů jsme si nevybrali náhodou. Uživatelská základna této trojice OS je zdaleka nejširší. K návodu využijeme NordVPN, tedy placenou službu nabízející aplikaci pro Windows, MacOS, Linux (Debian), Android, iOS, AndroidTV a Chrome.

Nastavení VPN na Windows

Po zaplacení služby si stačí stáhnout aplikaci přímo pro Windows. Instalace je velmi jednoduchá a stačí se proklikat pár okny.

Na závěr budete vyzvání k přihlášení. To proběhne skrze prohlížeč. Na instalaci navazuje jednoduché nastavení, které si v rychlosti vysvětlíme.

Návod jak nastavit VPN na Windows a telefonu
i Zdroj: PCTuning.cz
  • Auto-connect: zda se má VPNka automaticky zapnout při připojení na každou síť, případně jen na WiFi, mobilní data nebo přes ethernet.
  • Quick Connect: zapnutí VPN po startu aplikace
  • Internet Kill Switch: pokud nejste připojeni k VPN, odpojí vás kompletně od internetu.
  • Threat Protecion: blokování reklam a nebezpečného obsahu
  • Dark mode: aby vás neboleli oči

Po instalaci se dostanete na mapu a NordVPN vás automaticky připojí. VPN můžete vypínačem (vedle Pause) vypnout, nebo na chvíli pozastavit. Lze si rychle vybrat servery v USA, Británii, Kanadě a Německu. To jsou pouze rychlé volby a po rozkliknutí šipečky na vás vyskočí servery po celém světě.

Návod jak nastavit VPN na Windows a telefonu
i Zdroj: PCTuning.cz

V sekci obecného nastavení (Setting → General) lze upravit volby, které vám vyskočily při prvním spuštění. VPN je v tuto chvíli aktivní a můžete ji plně používat.

iOS a Android

V případě iOS a Androidu představuje nejlehčí cestou stáhnout si oficiální aplikaci přes App Store a Google Play. V našem případě NordVPN. Po nainstalování do telefonu se přihlásíte pod stejným účtem, jako na webu. U iOS i Androidu si můžete zvolit zasílání oznámení, což je dobrovolné. Pro správnou funkci VPN ale musíte povolit přístup k nastavení sítě. Následně si opět stačí vybrat server.

Aplikace nabízejí řadu nastavení, výběr serveru a aktivaci VPN vidíte v notifikační liště. V obou případech vám aktivace zabere jen pár minut.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama