nejdelsi-ddos-utok-trval-temer-dva-tydny
Novinka Nejdelší DDoS útok trval téměř dva týdny

Nejdelší DDoS útok trval téměř dva týdny

Mirek Kočí

Mirek Kočí

11. 11. 2015 13:15 1

Nejdelší, nepřetržitě trvající denial-of-service útok trval 320 hodin, tedy téměř dva týdny. Zaznamenali ho analytici Kaspersky Lab ve třetím čtvrtletí letošního roku. Kromě něj si povšimli také trendu, kdy kyberzločinci začínají aktivně používat botnety z infikovaných serverů.

Reklama

Oběti DDoS útoků se nacházely celkem v 79 zemích světa, včetně České republiky. Více než 90 % všech napadení trvalo méně než 24 hodin, ale značně vzrostl počet útoků trvajících nad 150 hodin. Nejvyššímu počtu napadení, celkem 22, čelil server umístěný v Nizozemsku. Botnety cílené na systém Linux představovaly až 45,6 % všech útoků registrovaných společností Kaspersky Lab.

Kyberzločinci také začínají aktivně využívat botnetů z infikovaných serverů. Ty totiž mají oproti domácnostem podstatně širší internetový kanál, což umožní zorganizovat silný útok za použití jen několika C&C serverů. Stupeň jejich ochrany navíc není vždy tak vysoký a servery jsou tudíž zranitelné. Objevit takový server a zneužít jakoukoliv známou zranitelnost netrvá dlouho. Rozšiřuje se i počet dostupných exploitů, jež se objevily po odhalení řady slabých míst v open-source produktech, jako jsou například exploity pro tzv. „ghost“ zranitelnosti, které se stále používají. Sílu botnetu navíc může zvyšovat i nájem dodatečných serverů.

Klíčová je za těchto okolností včasná instalace bezpečnostních záplat. Analytici Kaspersky Lab vlastníkům webových zdrojů doporučují používat efektivní ochranu před DDoS útoky pocházejícími z botnetů zaměřených na servery.

Nejdelší DDoS útok trval téměř dva týdny
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Kaspersky TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama