notebook-asus-a6k-64-bitu-pro-masy
Mobilní zařízení Článek Notebook ASUS A6K: 64 bitů pro masy?

Notebook ASUS A6K: 64 bitů pro masy? | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

13. 7. 2005 01:00 21

Seznam kapitol

1. ASUS A6Q00K - s Athlonem 64 na palubě... 2. Design a ergonomie 3. TFT panel a multimedia 4. Testy a závěr...

Tažení 64 bitových procesorů AMD není možné nazvat jinak než "úspěšné". V první fázi tyto procesory pronikly do serverů a pracovních stanic, následovala náročná PC a velmi drahé notebooky (Acer Ferrari). Nedávno firma AMD táhla jezdcem "Turion 64" také do oblasti cenově přístupných notebooků, kde hodlá konkurovat úspěšné platformě Intel Centrino. Jestli má šanci, nám může naznačit notebook ASUS A6K.

Reklama

Jak jsem zmínil už dříve, notebook není žádná miniaturka - však také rozměry víka 35 x 28cm skrývají širokoúhlý panel Color Shine 1280x800 rozměrů 15.4".

První co Vás na TFT panelu ASUSu A6K překvapí, bude nejspíše jeho tmavě černý, avšak vysoce lesklý povrch (panel působí skleněným dojmem). Tento povrch je známý spíše z některých plochých panelů a notebooků SONY / SONY Vaio, u nich se pak hovoří o "Ultra Bright LCD".

Menší rozptyl světla v horní lesklé vrstvě panelu způsobuje zdání vyššího jasu a kontrastu a subjektivně lepší podání černé barvy, která už není jen tmavě šedá. Podívejte se na rozdíl v podání obrazu klasickým notebookem a notebookem ASUS A6K:

Notebook ASUS A6K: 64 bitů pro masy?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco vyšší jas a poněkud ostřejší obraz patří mezi přednosti lesklých TFT, prokletím je odrazy okolí a odlesky. Ty jsou ale především vidět na tmavých plochách obrazu, nejhorší to je pochopitelně při vypnutém notebooku - to si před notebookem můžete podle odrazu nasazovat i kontaktní čočky.

Notebook ASUS A6K: 64 bitů pro masy?
i Zdroj: PCTuning.cz


Počasí? Polojasno, mírně zataženo...

Po několika srovnáních klasický TFT panel vs "Color Shine" mohu konstatovat, že lesklý povrch se nám v redakci zamlouval poněkud více - výjimkou byla situace, kdy testující seděl zády k jasnému oknu a pokoušel se hrát nějakou nějakou tmavou hru (Doom 3)...

Notebook ASUS A6K: 64 bitů pro masy?
i Zdroj: PCTuning.cz


širokoúhlý obraz je pro notebooky docela vhodný...

Co se týče kvality zobrazení (pomineme-li lesklý povrch panelu), patří plochý panel A6Q00K rozhodně k vyšší notebookové třídě. Líbil se mi dobrý kontrast, barvy i dobré pozorovací úhly (obraz při pohledu z boku příliš nebledne - což bývá největší problém u notebooků), odezva přibližně odpovídala panelům 20-25ms.

Při zobrazení nižšího rozlišení (zejména 1024x768, například u her) provede elektronika panelu jeho interpolaci (roztažení) na celou plochu. I když slovo "interpolace" nezní dobře, výsledek je poměrně dobrý (budeme-li srovnávat s minulou generaci TFT). Ač jsem test 3DMark03 viděl nejméně stokrát, znovu jsem ho sledoval v poněkud nataženém formátu se zájmem a musím říci i se zalíbením.

Zvuk a multimedia

Zvuk ASUSu A6000K nelze nazvat jinak než: "průměrný" (co se týče zvukové karty i reproduktorů). Multimediální funkci, která ještě stojí za zmínku, je panel Audio DJ, který umožňuje přehrávat Audio CD i při vypnutém notebooku. Dobrý nápad však kazí fakt, že se s reprodukcí audia zároveň zapíná i větrák procesoru (proč?)...

Notebook ASUS A6K: 64 bitů pro masy?
i Zdroj: PCTuning.cz

DVD-rekordér (vypalovačka)

ASUS A6K je standardně osazen DVD mechanikou Samsung TS-L523. Zde jsou její hlavní parametry:

  • "Dual Layer" DL, podpora DVD±R/RW,
  • 24x CD-R (zápis i čtení),
  • 8x DVD-R, DVD+R (zápis)
  • 4x DVD±RW (zápis)
  • 8x DVD-ROM (čtení)
  • 2x DVD-RAM (čtení)
  • CD-TEXT Support
  • CD-DA transfer přes ATAPI Bus

Mechanika patří do skupiny "obojetných" DVD vypalovaček (-R i +R) s osminásobným zápisem a mezi notebooky dnes patří mezi standard. K zálohování vašich dat tedy budete mít dostatek prostoru.

Web kamera

Notebook je vybaven 1.3Mpix fotoaparátem - to je samozřejmě nadnesené tvrzení, protože objektiv umístěný v rámu displeje není pro běžné focení vhodný. Funkce webkamery je už pak mnohem logičtější...

Notebook ASUS A6K: 64 bitů pro masy?
i Zdroj: PCTuning.cz


Právě píší úvodník tohoto článku...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama