nova-jadra-nvidie
Novinka Nová jádra Nvidie

Nová jádra Nvidie

Michal Kleman

Michal Kleman

27. 12. 2008 00:00 5

Dva velké zahraniční novinkové servery přinesly nové informace o grafických čipech společnosti Nvidia. TechPowerUP nám prozradil detaily o jádru GT216, X-Bit Labs zase o GT214.

Reklama

Nejdříve si prohlédneme "záhadnější" jádro GT214. Záhadnější proto, že server X-Bit Labs nezmínil mnoho detailů. Jediná podstatná informace, kterou zatím víme, je, že toto jádro bude vyráběno 40nm procesem. Spekuluje se u něj také s použitím GDDR5 pamětí, to zveřejnil na svém blogu Zhenggang Cheng, jeden z hlavních projektantů v továrnách Nvidie. Tento inženýr dosud pracovatl pouze na produktech pro nižší třídu, jako G84 (GeForce 8600) a G96 (GF 9400). GT214 se pravděpodobně zařadí do vyššího mainstreamu, počtem ALU jednotek někam pod GeForce GTX260 (toto je moje spekulace).

Nová jádra Nvidie
i Zdroj: PCTuning.cz

TechPowerUP pak přináší mnohem detailnější zprávy o jádře GT216, podle specifikací udaných tvůrci by mělo jít o konkurenta jádra RV740 od ATI. Víme, že v čipu GT216 bude 7 clusterů s celkem 168 shadery. Nvidia pro toto jádro plánuje pouze 192bitovou sběrnici, to bude znamenat nižší paměťovou propustnost oproti starším modelům s jádry G92, u tohoto produktu chce Nvidia také použít zaběhlé GDDR3 paměti s taktem 1200MHz (efektivně 2400MHz). Proč Nvidia zvolila takovouto sběrnici není jasné, je několik možností. Buď je jádro tak malé, že větší sběrnici nelze použít, nebo jde o úsporné opatření, protože s šířkou sběrnice roste náročnost designu tištěného spoje. Dále je možné, že nás Nvidia ještě překvapí, a aby svou kartou opravdu překonala RV740, osadí také u tohoto modelu GDDR5 moduly.

Podle X-Bit Labs a TechPowerUP

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama