Nové flashovací utility umožňují úpravy BIOSu všech NV grafik, i těch nejnovějších
i Zdroj: Nvidia
Novinka Nové flashovací utility umožňují úpravy BIOSu všech NV grafik, i těch nejnovějších

Nové flashovací utility umožňují úpravy BIOSu všech NV grafik, i těch nejnovějších

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

31. 8. 2023 15:30 28

Kdysi populární disciplína mezi tunery a modery, dnes prakticky omezená jen na elitní overclockery a jejich hon za rekordy.

Reklama

Dřív bylo vcelku běžné si upravit BIOS grafiky, trochu poladit volty, snížit otáčky větráků víc než dovolil Afterburner a vůbec se daly s kartami dělat psí kusy. Pak ovšem NVIDIA tyto úpravy zatrhla a kartám přidala ochranu proti takovým úpravám. Ovšem před týdnem se na fóru Techpowerup objevily dvě nové utility (nezávisle na sobě), které onu ochranu umí obejít. A tak si můžete na svou levnou grafiku nahrát BIOS z té nejvyšší edice, upravit si power limit, frekvence, zkrátka co si zamanete.

Hoši z Techpowerup se oběma utilitám podívali na kód, aby se ujistili, že nejde o nějaký malware či podobný bordel a vše se zdá býti v pořádku. Tudíž k dispozici jsou utility OMGVflash a NVflashk. Oba programy vám dovolí čarovat i s poslední generací Ada Lovelace RTX 40xx. A ať už použijete kterýkoli software, je dobré být obezřetný a neflashovat BIOS z RTX 4090 do RTX 2060 nebo něco podobného, rozumíme si. Většině uživatelů patrně bude stačit MSI Afterburner, neboť v něm kartu také vyladíte ku spokojenosti, ale pro zkušené HW rejpaly bude úprava BIOSu lákavá. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama