nove-procesory-architektury-itanium-8-jader-a-54mb-vyrovnavaci-pamet
Novinka Nové procesory architektury Itanium: 8 jader a 54MB vyrovnávací paměť

Nové procesory architektury Itanium: 8 jader a 54MB vyrovnávací paměť

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

27. 2. 2011 12:00 7

Procesory budou kompatibilní se současnou platformou Itanium 9300, kde se nacházejí čtyřjádrové procesory Tukwila, vyráběné 65nm procesem.

Reklama

Intel zveřejnil nějaké informace o nástupci procesoru Tukwila ze serverové oblasti. Současné procesory Tukwila jsou vyráběné ještě starým 65nm výrobním procesem. Mají 2–4 jádra a cache paměti o velikosti 10–24 MB. Celkový počet tranzistorů v těchto procesorech je 2 miliardy. Nové procesory architektury Intel Itanium budou vyráběné 32nm procesem a budou mít 8 jader. Procesory samozřejmě podporují HyperThreading, takže se tváří jako 16jádrové. Vedle toho bude ještě přítomná obří 54MB sdílená L3 cache paměť. Intel u těchto serverových procesorů úplně vynechal 45nm výrobní proces a rovnou přešel na 32nm. Nové procesory nesou označení Poulson a budou mít více jak 3 miliardy tranzistorů.

Nové procesory architektury Itanium: 8 jader a 54MB vyrovnávací paměť
i Zdroj: PCTuning.cz

Většina specifikací se zdvojnásobila – dvakrát více jader, cache paměti, počet vykonaných instrukcí za takt. Naopak spotřeba klesla o 60 % díky modernímu výrobnímu procesu. Nové procesory budou kompatibilní se současnou platformou Itanium 9300. Datum vydání nových serverových procesorů není známé. Cena bude začínat na $1000. Za nejdražší procesor pak kupující zaplatí 3000 dolarů.

Zdroj: NordicHardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama