Nové Windows už pomocí starého klíče neaktivujete, Microsoft po letech zavírá zadní vrátka
i Zdroj: Microsoft
Novinka Nové Windows už pomocí starého klíče neaktivujete, Microsoft po letech zavírá zadní vrátka

Nové Windows už pomocí starého klíče neaktivujete, Microsoft po letech zavírá zadní vrátka

David Jiránek

David Jiránek

2. 10. 2023 20:00 16

Možná vám někde ve skříni sedal prach na starý mini PC určený do kanceláře. Jeho aktivační klíč na Windows 7 by měl fungovat i na novější operační systému od Microsoftu z posledních let. Jenže tak tomu už nebude. Oficiální možnost upgradu skončila již před několika lety, zadní vrátka Microsoft zavírá až teď.

Reklama

Oficiálně Microsoft umožňoval přejít z Windows 7 a 8 na tehdy nové desítky do 29. července 2016. Jenže kódy z těchto verzí fungovaly prakticky až do teď. Stačilo udělat čistou instalaci a aktivovat ji starým klíčem pro vysloužilé operační systémy. Dost možná jste tuto možnost využili. Microsoft se nyní trochu v tichosti rozhodl, že upgrade zdarma konečně zakáže.

Konkrétně se změna objevila v novém beta buildu pro Windows 11 a Microsoft ji navíc potvrdil v Device Partner Center.

Možnost upgradu zdarma na Windows 10/11 skončila 29. července 2016. Nyní odstraňujeme také možnost upgradu z Windows 7/8 skrze instalaci. Přechod zdarma z Windows 10 na Windows 11 zůstává.

Vzhledem k tomu, že byl upgrade stále možný víc jak 7 let, si Microsoft byl této skutečnosti dobře vědom. Společnost nejspíše chtěla, aby co nejvíce uživatelů přešlo na modernější systém, který je zároveň provázanější s placenými službami.

Aktivační servery aktuálně podle některých uživatelů stále běží. Pokud tedy máte starší klíč a chcete upgradovat, měli byste si pospíšit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama