Nvidia má strach z Huawei, označila ho za největšího konkurenta
i Zdroj: Nvidia
Novinka Nvidia má strach z Huawei, označila ho za největšího konkurenta

Nvidia má strach z Huawei, označila ho za největšího konkurenta

David Švrček

David Švrček

24. 2. 2024 08:00 10

Americká společnost Nvidia upozornila na obavy z konkurence čínského Huawei. Ten má údajně potenciál růstu na trhu s AI čipy a do budoucna by mohl Nvidii překonat.

Reklama

Nvidia tak šikovně přilévá olej do ohně již rozjeté sankční války USA proti Číně. Administrativa amerického prezidenta Josepha Bidena podle informací připravuje nový sančnkí balíček proti čínské společnosti Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), největšího čínského výrobce čipů. Do této společnosti vložil nemalé finanční prostředky také zmíněný Huawei, který si u této společnosti nechává vyrábět čipsety Kirin pro své telefony, ale hlavně čipsety Ascend, které jsou největším konkurentem AI čipů od zmíněné Nvidie.

Nvidia A100 - Vedoucí řada AI hardwaru od Nvidie
i Zdroj: Nvidia
Nvidia A100 - Vedoucí řada AI hardwaru od Nvidie

Společnost SMIC byla již několikrát obviněna z krádeže technologií a nečestného získávání dat pro svůj vývoj čipů, například Qualcommem. Americká vláda proti této společnosti chystá vydat další sankce, které ji omezí přístup k americkým technologiím a vývozu čipů do západních zemí. Tyto kroky by tak mohly výrazně zbrzdit růst této společnosti a jejímu odběrateli, Huawei, ze kterého se klepe strachy Nvidia.

Čip Kirin 9000
i Zdroj: Huawei
Čip Kirin 9000

Ta ve svém podání ke komisi pro akcie a cenné papíry, podle agentury Reuters uvádí, že je společnost Huawei potencionálním soupeřem o místo jedničky na světovém trhu v oblasti řešení pro umělou inteligenci, které v současnosti Nvidia kraluje. Huawei si je této pozice dobře vědom, podle informací upřednostnil výrobu a vývoj právě čipů pro AI, před čipy do telefonů. Uvidíme, jak se společnosti bude dařit po zavedení dalších sankcí, které Huawei opět ztíží život.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama