Nvidia postaví pro Japonsko kvantový superpočítač, bude jeden z nejlepších
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilot AI
Novinka Nvidia postaví pro Japonsko kvantový superpočítač, bude jeden z nejlepších

Nvidia postaví pro Japonsko kvantový superpočítač, bude jeden z nejlepších

David Švrček

David Švrček

22. 4. 2024 07:26 35

Japonsko v rámci plánu technické inovace plánuje společně s Nvidií postavit jeden z nejvýkonnějších superpočítačů na světě. Pohánět ho bude až 2000 grafických čipů.

Reklama
Reklama

Japonsko má v plánu postavit kvantový superpočítač, pomoct s jeho stavbou mu má Nvidia. Spolupráce s Národním institutem pokročilého průmyslu a technologií (AIST) v Japonsku představuje ambiciózní projekt - superpočítač ABCI-Q, který má být plně poháněn akcelerovanými a kvantovými čipy NVIDIA ve spolupráci s Fujitsu. 

Tato iniciativa se zaměřuje na výzkum a vývoj kvantových aplikací, přičemž plánuje využít technologie jako CUDA-Q a GPU NVIDIA H100 AI, aby dosáhla vysokého výkonu a efektivity. Projekt ABCI-Q je součástí plánu technické inovace Japonska, která povede k posílení japnského postavení v různých odvětvích. Se skoro dvěma tisíci speciálně vyvinutých čipů NVIDIA H100 AI s integrací jader CUDA-Q má superpočítač ABCI-Q potenciál stát se jedním z nejvýkonnějších superpočítačů světa.

Nvidia H100
i Zdroj: Nvidia
Nvidia H100

CEO Nvidie Jensen Huang se setkal s japonským premiérem Fumiem Kishidou a diskutovali o posílení spolupráce napříč různými sektory. Odhalení projektu ABCI-Q je jen jedním z mnoha kroků směrem k hlubší a rozsáhlejší spolupráci v oblasti technologického vývoje. Zatím neznáme podrobnosti o datumu spuštění ABCI-Q, nebo o jeho úplných specifikacích.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama