NVIDIA zjednodušila PCB u RTX 4080 Super Founders Edition
i Zdroj: Nvidia
Novinka NVIDIA zjednodušila PCB u RTX 4080 Super Founders Edition

NVIDIA zjednodušila PCB u RTX 4080 Super Founders Edition

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

2. 2. 2024 14:20 35

Když zelení začali prodávat RTX 4080, napálili cenu až se nám hráčům protočily panenky. A hle, ono to jde u RTX 4080 Super i levněji. Má na tom podíl i jednodušší PCB?

Reklama

Původní RTX 4080 přišla na trh s doporučenou cenou 1200 dolarů a u nás byla za více než 30 000 Kč. Taková cena za kus herního haraburdí už se obhajuje těžko. A nyní je tu varianta Super s vyšším výkonem (ehm) a o 200 dolarů nižší cenou. Čili buď nás NV tahala za fusekli a RTX 4080 byla předražený krám, nebo kouzelní skřítci dokázali výrobní náklady stlačit níž. Na těch nákladech ovšem možná cosi bude, neboť uživatel „Geekerwan“ zjistil, že Super edice má jednodušší návrh PCB.

NVIDIA zjednodušila PCB u RTX 4080 Super Founders Edition
i Zdroj: bilibili/Geekerwan

RTX 4080 Founders Edition měla 13fázový napěťový regulátor (VRM - voltage regulating module) pro čip AD103 a 3fázový pro 16 GB paměti. Novější revize, tedy varianta Super, dostala regulátor 11fázový pro čip a 2fázový pro paměti. Je možné, že výrobní proces je nyní odladěný tak, že avizovaný výkon čipu méně kolísá a tak nepotřebuje tolik robustní napájení. O kolik to sníží výrobní náklady, těžko říct, ale pár centů to bude. Nicméně někteří partneři NV si připravují PCB sami a sypou na trh brunátně naddimenzované obludy s napájením elektrárny a chlazením lednice. Čili pokud hledáte kartu pro rekordy v přetaktování, zřejmě se vyplatí poohlédnout po adekvátně připravené grafice.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama