o2-se-pripravuje-na-prichod-technologie-5g
Apple Novinka O2 se připravuje na příchod technologie 5G

O2 se připravuje na příchod technologie 5G

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 11. 2015 15:00 16

Naše operátorská dvojka se chystá na očekávaný příchod mobilní sítě páté generace, neboli 5G. Ta by podle prvních očekávání měla přinést až padesátkrát vyšší rychlost stahování než sítě čtvrté generace a také rychlejší odezvu. O2 se aktuálně zapojuje do několika pracovních skupin na evropské úrovni. Prioritou pro následující dva roky je dokončení výstavby LTE, revize dostupnosti této technologie a zahušťování celé země. Od roku 2017 pak začne firma reálně pracovat na příchodu 5G.

Reklama

Očekává se, že technologie 5G umožní masivní rozvoj oblastí, které v současné chvíli vznikají. Jedním z příkladů je internet věcí, například rozvoj car-to-car komunikace důležité pro samořídící vozy. „V O2 jsme sestavili speciální tým odborníků. Jako technologický průkopník se společně s našimi dodavateli chceme podílet na tvorbě standardizace pro 5G, která v současné chvíli vzniká,“ popisuje Jan Čornej, šéf projektové kanceláře v O2. „Dostavba LTE pro nás samozřejmě zůstává prioritou. V příštím roce chceme dokončit venkovní pokrytí a zároveň začneme zahušťovat síť, aby byl signál lépe dostupný i uvnitř budov,“ dodává.

V současnosti O2 pokrývá technologií LTE zhruba 80 procent území České republiky. Do konce roku 2016 to bude již 99 procent. Postupně se nyní firma soustředí za zahušťování celého území. Aktuálně například na dálničních tazích. Operátor k rozvoji LTE sítě využívá především frekvenčního pásma 800 MHz.

Zároveň s pokračující výstavbou sítě LTE se tým odborníků v O2 začne soustředit na vývoj technologie 5G. Pro testovací provoz sítě 5G bude pravděpodobně dostačující využití stávajících frekvencí, pro komerční spuštění budou kromě nových kmitočtových pásem potřeba také nová zařízení s podporou této technologie.

Zdroj: O2TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama