Objevují se drby o nové generaci grafik NVIDIA Blackwell a gigantickém výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Objevují se drby o nové generaci grafik NVIDIA Blackwell a gigantickém výkonu

Objevují se drby o nové generaci grafik NVIDIA Blackwell a gigantickém výkonu

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

19. 9. 2023 15:20 32

Nová generace sice není ještě úplně za rohem, ale zelení hoši už nepochybně pilně pracují. Nu a HW špioni už počali šířit drby a zvěsti o výkonu a parametrech.

Reklama

Na fóru Chiphell uživatel „panzerlied“ prezentoval některé parametry. Karta RTX 5090 má být o 50% větší (zřejmě v počtu jader), 52% navýšení šířky paměťové sběrnice, 78% zvýšení L2 cache, o 15% vyšší pracovní frekvence a ve výsledku 1.7× vyšší výkon než RTX 4090. V převodu na čísla, 24 000 CUDA jader, 2.9 GHz boost a 128 MB L2 cache. Rychlost pamětí by se mohla vydrápat na 32 Gbps GDDR7. 

Dále je zmíněno, že sběrnice by mohla být až 512bitová, ale není jasné, jestli bude užita přímo v RTX 5090, nebo například v RTX 5090 Ti nebo nějaké profi variantě Blackwell architektury. Mějme na paměti, že jde pouze o nepodložené drby, nicméně tyto zvěsti potvrdil i leaker kopite7kimi, který má velmi přesné zákulisní informace. Ten ještě informoval, že architektura Blackwell bude jak pro konzumní trh, tak i pro profesionální sféru. V současné době je na trhu Ada Lovelace pro nás maniaky a Hopper pro muže v bílých pláštích. Podle kimiho bude i změněno kódové označení a to na GB1XX (profi) a GB2XX (konzum). 

Jak by mohly vypadat parametry:

Objevují se drby o nové generaci grafik NVIDIA Blackwell a gigantickém výkonu
i Zdroj: videocardz

Tak či tak, architektura Blackwell je ještě hodně daleko a bude vskutku zajímavé, jakou NV nasadí cenovou politiku. V případě karet RTX 40 byla dost přestřelená, na což prakticky všichni nadávali. Těžko ale čekat, že by RTX 5090 byla snad levnější než předchůdce. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama